U SRPSKOJ PRESTONICI MALINE PAPRENO SKUPE! Prodavci tvrde da su bili prinuđeni da ih podignu NA OVAJ IZNOS da bi išta zaradili!
Cena malina basnoslovno visoka, Foto: Kurir

BASNOSLOVNO!

U SRPSKOJ PRESTONICI MALINE PAPRENO SKUPE! Prodavci tvrde da su bili prinuđeni da ih podignu NA OVAJ IZNOS da bi išta zaradili!

Beograd -

U srpskoj prestonici kilogram malina duplo je skuplji nego prošle godine!

Drastičan skok cena u Srbiji inače zavisi od rodne godine, ponude i potražnje na svetskoj berzi, pa tako sada cena maline po čaši košta i do 250 dinara, dok je kilogram čak 1.000 dinara.

Maline 1.000 dinara
Maline 1.000 dinarafoto: Kurir

Pijačni prodavci na Zelenom vencu koji smo posetili za Kurir kažu da je otkupna cena veoma visoka, a kako bi oni išta zaradili moraju da stave toliko cenu.

Prodajna cena maline, kažu, prošle godine bila je 450 dinara.

I borovnice skupe
I borovnice skupe foto: Kurir

- Zbog prošlogodišnje suše, ali i posledica nevremena koje je zahvatilo delove zapadne i centralne Srbije procena je da ce ovogodišnji rod maline biti manji za 30 odsto - navode u Asocijaciji malinara Srbije.

Tokom posete jednoj od najpoznatijih Beogradskih pijaca, obratili smo pažnju na to kako se kreću cene i drugih proizvoda.

Tako cene južnog voća, verovatno zbog zaliha nisu drastično menjane pa se limun prodaje po ceni od 110 do 130 dinara, dok mandarine koje stižu iz uvoza imaju cenu od 140 do 160 dinara, a pomorandže koštaju između 80 i 90 dinara.

Ni povrće nije jeftino
Ni povrće nije jeftino foto: Kurir

Za kilogram banana treba izdvojiti 130 dinara, dok dinja i nar koštaju od 120 do 250 dinara za komad.

Cena sveže šargarepe je između 60 i 80 dinara, a domaći pasulj prodaje po ceni od 350 dinara za kilogram.

U ovo vreme prošle godine, neki proizvodi imali su višu, a neki nižu cenu. Tako je trenutna cena borovnica 450 dinara, dok je prošle godine bila 800. S druge strane, lubenica je poskupela za 30 dinara, i njena cena ove godine je 50 dinara.

Na ovoj beogradskoj pijaci trešnje koštaju 300 dinara, a kajsije koje su prošle godine bile oko stotinak dinara, sada su 70, dakle beleže pojeftinjenje.

Trešnje među jeftinijim voćkama
Trešnje među jeftinijim voćkama foto: Kurir

Crni luk je 100, a beli luk 700 i 800 dinara.

Cena varira od pijace do pijace, koje je povrće, kraja u Srbiji i vremena tokom godine.

Sveži paradajz iz uvoza u prodavnicama se prodaje po ceni od 80 dinara za kilogram, a slična je cena i prvog roda krastavca.

Krastavac i paradajz
Krastavac i paradajz foto: Kurir

Kurir.rs / Iva Ogarević

Bonus video:

00:50

Jako olujno nevreme obralo maline u selima u okolini Arilja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track