UŽIVO KORONA: 102 nova, još 4 umrlo DR STEVANOVIĆ: Ovi brojevi su dobri! Testirano više od 100.000 ljudi!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Ana Paunković, Profimedia, Tanjug Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA: 102 nova, još 4 umrlo DR STEVANOVIĆ: Ovi brojevi su dobri! Testirano više od 100.000 ljudi!

Društvo -

* Sutra se otvaraju kafići i startuje međugradski saobraćaj

* Ukidanje vanrednog stanja moguće od naredne nedelje

* Dr Stevanović: Dobri rezultati, ako se ovako nastavi idemo ka ukidanju vanrednih mera, ali ograničenje kontakata ostaje

SRBIJA - U Srbiji je danas do 15 časova testirano 5.274, od toga su 102 novozaražena, a nažalost 4 pacijenta su preminula - tri muškarca i jedna žena, što je ukupno dosad 193. Smrtnost je 2,04 odsto. Dosad je izlečeno ukupno 1.551 osoba.

foto: Covid19.rs Printscreen

Dosad je u Srbiji ukupno testirano 101.911 građana, dosad potvrđeno 9.464 slučaja korone. Hospitalizovano je 2.116, na respiratorima su 54 pacijenta. U ovom trenutku je zaraženo 450 zdravstvenih radnika, polovina je na bolničkom lečenju a druga polovina je u kućnoj izolaciji i čeka drugi negativni test.

foto: AMG

20.40 Epidemiološka situacija u Nišu sve bolja

NIŠ, - Gradski štab za vanredne situacije Grada Niša ocenio je danas da je epidemiološka situacija u Nišu iz dana u dan bolja, da se smanjuje broj pacijenata na lečenju u KC Niš i privremenim kovid bolnicama, kao i broj zaraženih korona virusom u socijalnim ustanovama na teritoriji Grada i okolnih opština.

Istovremeno, raste broj testiranih građana, a smanjuje procenat onih sa pozitivnim rezultatom na prisustvo virusa COVID19, navodi se u saopštenju Gradskog štaba.

20.33 U Pirotskom Okrugu 89 slučajeva kovid-19

PIROT - Na području Pirotskog okruga od početka epidemije ispitano je 533 uzorka, a registrovano je 89 pozitivnih slučajeva na kovid-19, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot i Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu. Najviše obolelih registrovano je u Pirotu, njih 62, a slede Babušnica sa 20 i Bela Palanka sa sedam pozitivnih slučajeva.

U saopštenju se dodaje da se čekaju rezultati za 25 uzoraka, kao i da se u izolaciji nalazi 332 ljudi koji imaju simptome kovid-19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrdjenim slučajevima. U pirotskoj bolnici trenutno su hospitalizovana četiri pacijenta, koja su u stabilnom stanju.

20.00 Tiodorović: Pozivaćemo cele porodice na testiranje

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će testiranje kolektivnog imuniteta na novi korona virus početi sutra u celoj Srbiji i da će biti testirana i deca. Tiodorović je rekao da će u istraživanje biti uključeni instituti iz cele zemlje.

"Cilj je da vidimo da li se u određenim delovima zemlje pojavio kolektivni imunititet i da posmatramo cele porodice, što je različito od prethodnih istraživanja, jer ćemo imatii decu u tom istraživanju", rekao je Tiodorović

16.15 Hospitalizovano 2.116 obolelih od virusa korona

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović saopštio je danas da je 2.116 obolelih od virusa korona hospitalizovano, od kojih je 54 na respitatoru.

Na Infektivnoj i Pulmološkoj klinici KCS, ukupno se nalazi 139 obolelih, a ukupno je devet pacijenata na respiratoru.

U staroj zgradi niškog Kliničkog centra smešteno je 133 osobe, a u novoj 84, u KC Vojvodine 56, a u KC Kragujevac 54.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” nalazi se 181 pacijent, u KBC Zemun 210, a u KBC Zvezdar 146.

Sve ostale bolnice imaju manj broj zauzetih bolničkih postelja, odnosno manji je broj potvrđenih slučajeva koji se tamo leče.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu je 134 osobe, u Studentskom domu u Nišu 121, a na Novosadskom sajmu 34 osobe.

15.40 - Naredna konferencija u sredu, podaci redovno na covid19.rs. Naredna konferencija za novinare, čija je tema presek stanja po pitanju virusa korona u Srbiji, biće održana u sredu, 6. maja, a svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs. Ti podaci ažuriraju se svakog dana u 15 sati. Zbog manjeg interesovanja, ali pre svega zbog sve boljih rezultata od sutra više neće biti svakodnevnih konferenija za medije.

15.30 - Dr Stevanović: Još nekoliko dana s manje od 5 odsto, pa ukidanje policijskog. Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović istakao je danas da je potrebno još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih, da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mera.

Zaraženo 450 zdravstvenih radnika: Dr Stevanović saopštio je danas da je 450 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona. Od tog broja, polovina njih je hospitalizovana, rekao je Stevanović. Ostali se nalaze u izolaciji i čekaju drugi negativan test na virus korona, kako bi mogli da se vrate na posao, dodao je Stevanović. Stevanović je, na konferenciji za šampu, upitan da li je vreme da se potpuno ukine policijski čas, rekao da će to biti epidemiološka procena.

Na pitanje da li će se ukidati privremene bolnice i omogućiti samoizolacija, kazao je da će svi pacijenti koji su kovid pozitivni biti smešteni u bolničke kapacitete, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

- Videli smo da mere kućne izolacije nisu tako efikasne, i za sada svi pozitivni će biti smešteni u bolničke kapacitete, bilo da se radi o kovid ili privremenim bolnicama, podvukao je on.

15.23 - Testirano više od 100.000 građana. U Srbiji je do sada na covid testirano preko 100.000 građana, a u poslednja 24 sata registrovana su 102 nova slučaja. "To pokazuje trend pozitivnosti koji je značajno ispod 5 odsto što su dobri pokazatelji", rekao je Stevanović.

15.15 - DR STEVANOVIĆ: Dobri rezultati, ako se ovako nastavi idemo ka ukidanju vanrednih mera, ali ograničenje kontakata ostaje. Ovi brojevi su dobri! Naime, direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović izjavio je danas da su današnji brojevi dobri i zadovoljavajući i da ako se ovako nastavi da se možemo nadati u narednih nedelju do dve i okonačanju preostalih vanrednih mera. "Ovi brojevi pokazuju efikasnost mera i odgovornost i samodisciplinu građana", rekao je Stevanović na konferenciji za medije u Palati Srbije. Ističe da su tu najvažnije mere prostornog distanciranja i da moramo i dalje poštovati savete epidemiologa. Ako to ne budemo radili, dolazimo u rizik da ponovo uđemo u cikljus povećanaj broja obolelih, rekao je on dodajući da ipak sada opasnost nije preterano velika.

foto: Tanjug Printscreen

15.00 - U Srbiji je danas do 15 časova testirano 5.274, od toga su 102 novozaražena, a nažalost 4 pacijenta su preminula - tri muškarca i jedna žena, što je ukupno dosad 193.

Dosad je u Srbiji ukupno testirano 101.911 građana, dosad potvrđeno 9.464 slučaja korone.

foto: Covid19.rs Printscreen

14.37 - U Bogatiću od početka epidemije nijedan slučaj zaraze

Od početka pandemije nijedan slučaj obolevanja nije zabeležen u opštini Bogatić, što ih je, jedinu od osam opština na teritoriji Mačvanskog okruga, svrstalo u red malobrojnih koje je "nevidljivi neprijatelj" zaobišao.

14.12 - Korona prodrla u Aleksandrovac, još 12 zaraženih

Epidemiološka situacija sa virusom korona u Rasinskom okrugu je sledeća: za dva dana inficirano je novih 26 lica, a za poslednja 24 sata nijedan. Prema zvaničnim podacima Doma zdravlja u Aleksandrovcu jos 11 građana Župe zaraženo je virusom Kovid 19, a to su potvrdili rezultati testiranja iz Kovid laboratorije u Kraljevu. Među zaraženima je 10 članova jedne aleksandovačke pododice, kao i jedan stanovnik sela Raklja. Ukupan broj obolelih građana opštine Aleksandrovac ovim virusom dostigao je brojku od 39 osoba, ali se pretpostavlja da će broj obolelih narednih dana biti veći.

13.58 - Nastavlja se trend opadanja novoobolelih u Vojvodini

U Vojvodini se nastavlja trend opadanja broja novoobolelih od Covid 19 infekcije, uz istovremeno smanjivanje broja pacijenata koji se od te infekcije leče u za to predviđenim ustanovama u pokrajini. U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu se, tako, od Covid 19 infekcije trenutno leči 56, a u Opštoj bolnici u Pančevu 81 pacijent. Od toga, na mehaničku ventilaciju je u KCV priključeno pet, a u pančevačkoj bolnici dva pacijenta.

12.56 - U Prokuplju 1 novooboleli

U poslednja 24 sata u Prokuplju je registrovana samo jedna osoba inficirana korona virusom, saopštili su danas iz Kriznog štaba u tom mestu.Kako je naglašeno, sada su u Prokuplju korona virusom ukupno uzaražene 132 osobe. Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" hospitalizovano je devet pacijenata.

12.44- U Novom Pazaru 90 zaraženih od početka epidemije

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da je u ovom gradu ukupno zaraženo 90 osoba od korona virusa od početka epidemije. U poslednja 24 sata registrovan je jedan novozaraženi pacijent u Novom Pazaru, kao i jedan u Tutinu, gde je ukupno registrovano sedam zaraženih.

12.22 - Kraljevo: Drugi dan zaredom nema obolelih

Epidemiološka situacija u Kraljevu je neizmenjena u odnosu na prethodni dan, tako da u ovom gradu drugi dan za redom nema obolelih od koronavirusa, saopštio je u nedelju Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva.

- Do sada je na teritoriji grada Kraljeva, od početka epidemije, evidentirano ukupno 35 osoba pozitivnih na virus Kovid-19. Danas se, na testiranje u kraljevački Veterinarski specijalistički institut, šalju novi uzorci, kaže se u saopštenju.

11.39 - U Moravičkom okrugu još sedam zaraženih

Tokom prethodnog dana registrovano je sedam novozaraženih pacijenata u Moravičkom okrugu, četiri iz Čačka, dva iz Gornjeg Milanovca i jedan iz Ivanjice. Na području Moravičkog okruga korona virus je potvrđen kod ukupno 145 osoba - 88 iz Čačka, 49 iz Gornjeg Milanovca, pet iz Lučana i tri iz Ivanjice.

11.18 - Od sutra testiranje porodica

Imunilog dr Srđa Janković govorio je na koji način će biti izabrani građani za testiranje u velikoj epidemiološkoj studiji, kao i tome koliko epidemija korona virusa jenjava poslednjih dana u našoj zemlji.

- Biće izabrani po određenoj metodi uzrokovanja tako da uzorak bude reprezentativan za celu našu populaciju. To je metodologija koja se inače koristi kada na osnovu zastupljenosti antitela na neki virus u populaciji želimo da zaključimo koliko je cela populacija stekla kolektivni imunitet - rekao je imunolog Janković.

11.16 - Premijerka o otvaranju granica

Imamo plan za otvaranje aerodroma, otvaranje granica biće poslednja mera, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ja se zaista nadam ubrzo, ali ne mogu da govorim o datumima, to bi bilo licitiranje.

Avio prevoz je najlakše iskontrolisati, istestirati ljude koji dolaze, i ti ljudi koji budu dolazili biće u karantinu od 14 dana, objasnila je ona.

10.37 - Imunolog Janković o povrtaku epidemije koja jenjava

Imunolog dr Srđa Janković rekao je da epidemija jenjava i da će rizik biti sve manji. On je istakao da roditelji ne treba da brinu o slanju dece u vrtiće uz dobre preduzete mere i trijažom, da samo zdrava deca idu u vrtiće.

"Određeni rizik postoji gde god se okupljaju ljudi i deca, ali manji nego da decu čuvaju bake i deke. Epidemija jenjava i rizik će biti sve manji", rekao je Janković.

Ne smatra da nas očekuje još jedan jaki talas epidemije koornavirusa.

"Ne očekujem drugi talas kao talas koji bi ličio na prvi talas. Očekujem talasiće, mali rast pa pad blizu nule."

10.29 - Brnabić: Moguće ponovno uvođenje strogih mera

U ovom trenutku Srbija ima dobar trend, "imamo dva dana uzastopno ispod 4 odsto pozitivnih u odnosu na ukupno testirane. Jutros i sinoć smo imali ispod dva odsto, sačekaćemo do 15 časova da vidimo brojeve za danas", rekla je Ana Brnabić na TV Prva, odgovarajući na pitanje kad će biti ukinuto vanredno stanje.

- Najvažnija u ovom trenutku je lična odgovornost, ljudi moraju imati visok stepen lične odgovornosti da ne dođe ponovo do jačanja epidemije. Kad imate blaže mere, lična odgovornost je najvažnija. Nastavićemo da testiramo veliki broj građana, danas ćemo preći brojku od 100.000 testiranih na kovid 19. Po tome je u ovom delu Evrope od nas bolja samo Slovenija - obasnila je Brnabić.

10. 05 - Sanirana žarišta u Nišavskom i Topličkom okrugu

Ministar poljoprivrede, ujedno šef Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug, Branislav Nedimović, rekao je da je epidemiološka situacija na tom delu Srbije "umirena", da su sva žarišta koja su postojala u proteklom periodu sanirana, te da je procenat pozitivnih na virus pao ispod pet odsto.

9.30 - Zlatiborski okrug: Još troje obolelih

U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirane su 133 osobe, od kojih su tri pozitivne na virus korona, te tako taj okrug ima 142 potvrđena slučaja infekcije. Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da su tri nova pozitivna slučaja pacijenti iz Priboja. Od početka epidemije do danas testirano je 1.468 osoba i najveći broj obolelih i izlečenih u Zlatiborskom okrugu beleži Užice -zaraženih 41 i 20 oporavljenih.

foto: Printscreen

9.15 - Kon: Virus polako nestaje

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros da je tekući epidemijski talas u okviru pandemije korona virusa pri kraju, te da, sezonski gledano, virus polako nestaje. On je, međutim, upozorio da broj od 157 ljudi novootkrivenih juče među zaraženima opominje da i u narednom periodu postoji potreba za merama socijalnog distanciranja, pranja ruku i svih epidemioloških mera koje je preporučila struka.

8.29 - Od sutra rade kafići i međugradski saobraćaj

Od sutra širom Srbije počinje da radi međugradski i železnički saobraćaj, otvaraju se kafići i restorani, a biće dozvoljeni i treninzi na otvorenim sportskim objektima. Međutim, sve ovo će od sada izgledati mnogo drugačije nego pre epidemija koronavirusa.

7. 46 - Doktorka iz Niša još jedna žrtva virusa

Poznata niška doktorka Snežana Veljković izgubila je svoju poslednju bitku koju je vodila sa koronom, objavljeno je na portalu Srpska istorija, koji navodi da je otišla još jedna lekarka kojom čitav Niš može da se ponosi.

7.40- Od danas prestaje karantin u Severnoj Mitrovici

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić saopštio je da, na osnovu preporuka medicinske struke i nadležžnih organa, od danas prestaje da važži odluka kojom je ta većinski srpska opština na severu Kosova i Metohije bila stavljena u karantin.

"Činjenica da u poslednjih nekoliko dana imamo veći broj izlečenih nego zaražženih na severu KiM pokazuje da smo odgovornim i zajedničkim radom uspeli da u značajnoj meri smanjimo broj žžrtava i obolelih", saopštio je Rakić.

7.26 - U srpskim sredinama na Kosmetu 1 novooboleli, 67 izlečeno

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovan je jedan novi slučaj korona virusa, saopštio je u subotu uveče direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić. Jedno novoobolelo lice registrovano je u Zvečanu, naveo je sinoć Đurić na Instagramu u svom dnevnom izveštaju o korona virusu. Đurić kaže da je od početka pandemije u većinski srpskim sredinama na KiM od COVID-19 obolelo 105 osoba, 67 je izlečeno, a preminulo je osam pacijenata.

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 2. мај 2020. године: ⠀⠀⠀⠀⠀ 1 - Новооболела особа у већински српским срединама. До данас је укупно оболело 105 особа, 67 је излечено, а преминуло је 8. Оболели су из општина Косовска Митровица (42), Звечан (25), Лепосавић (17), Зубин Поток (21). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (9), Студентски центар Косовска Митровица (19), КЦ Крагујевац (2). ⠀⠀⠀⠀⠀ - 1 новооболело лице из Звечана. Седам лица је излечено: 2 из Зубиног Потока, 3 из Косовске Митровице, 1 из Звечана и 1 из Лепосавића. 32 лица из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић је тестирано (до сад тестирано 1047 лица). У Приштини, Косову Пољу и Липљану у протекла 24 часа није било прегледа у COVID-19 амбуланти. ⠀⠀⠀⠀⠀ - У општинама Гњилане и Звечан набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове и храну грађанима. У општини Витина обезбедили смо и поделили лекове. У општини Зубин Поток обезбедили смо пакете помоћи за децу са посебним потребама као и социјално угроженим породицама у селима Лучка Река и Копиловиће. У општинама Исток и Косовска Каменица поделили смо лекове и заштитне маске и рукавице. У Грачаници за 50 социјално угрожених породица и данас смо обезбедили хлеб.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

7.25 - Kad prođe korona život menjamo iz korena

Manje putovanja, preorijentisanje pojedinih firmi na rad od kuće, procvat onlajn naručivanja i dostave robe, ali i nastavak socijalnog distanciranja, izbegavanje javnih prostora i veća briga o zdravlju, samo su neke od promena koje ćemo iskusiti nakon završetka pandemije koronavirusa jer, kako kažu stručnjaci, svet koji poznajemo, nakon korone, više nikada neće biti isti. Pola ljudske populacije usled globalne epidemije kovida-19 stavljen je u izolaciju, što je rezultiralo dijemetralno drugačijim životom i poslovanjem, a kako za Kurir kaže Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, pojedina implementirana rešenja tokom korone mogla bi u budućnosti postati i nova poslovna praksa.

7.10 - Na KiM 10 novoobolelih

Broj osoba izlečenih od korona virusa na Kosovu porastao je na 336, dok se broj obolelih povećao za 10, na ukupno 823 od početka pandemije, saopšteno je u subotu uveče iz Instituta za javno zdravlje u Prištini. Deset pozitivnih slučajevi su slučajevi kontakata, a najviše njih je iz opštine južžna Kosovska Mitrovica (5). U opštini Prizren juče su registrovana još tri slučaja i dva slučaja su iz Orahovca, prenelo je Kosovo onlajn. Od početka pandemijske krize na Kosovu su preminule 22 osobe od posledica korona virusa.

Važni brojevi

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

foto: Printscreen covid19.rs

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track