Najnovije vesti

DIJANA HRKALOVIĆ MENJALA IDENTITET, 4 MESECA ZVALA SE DRUGAČIJE: Čekala u redu u opštini - novo IME I PREZIME krajnje neuobičajeno
Foto: Beta/MUP Srbije

ŠOK PRIČA

DIJANA HRKALOVIĆ MENJALA IDENTITET, 4 MESECA ZVALA SE DRUGAČIJE: Čekala u redu u opštini - novo IME I PREZIME krajnje neuobičajeno

Politika

Bivša državna sekretarka MUP, koja je saslušana u vezi s prisluškivanjem predsednika, više puta je menjala lične podatke (ime, prezime, prebivalište...). Prvi put mesec dana po odlasku iz policije, a poslednji put juče u jednoj opštini

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, koja je nedavno ispitivana u policiji zbog nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom 2019. menjala je identitet, ekskluzivno saznaje Kurir! Hrkalovićeva je, kako je Kuriru potvrdilo više izvora iz policije, oko mesec dana po odlasku iz MUP promenila ime u Nika Rina.

Ovo ime je koristila naredna četiri meseca, da bi krajem novembra 2019. godine vratila svoje „staro“ lično ime - Dijana Hrkalović. Osim imena i prezimena, menjala je i mesto boravišta. Time je Hrkalovićeva čak nekoliko puta menjala neke od ličnih podataka, a poslednji put je to, kako saznajemo, učinila juče u jednoj beogradskoj opštini.

Misterija

Malo šta je izazvalo takav potres u javnosti kao kada se tog maja 2019. ministar Nebojša Stefanović zahvalio Dijani Hrkalović, zvanično državnoj sekretarki, a nezvanično ženi koja je vedrila i oblačila ovim sistemom, na saradnji. Hrkalovićka je otišla iz MUP 1. juna 2019, a javnost do danas nije saznala prave razloge za sklanjanje ove uticajne žene iz državnog aparata.

Ostala su da vise u vazduhu pitanja o njenoj povezanosti s ljudima iz kriminalne sredine, obračunu škaljarskog i kavačkog klana, mafijaškim ubistvima... Prema nekim spekulacijama, Hrkalovićeva je bila bliska s članovima kavačkog klana, pa bi se razlog promene identiteta mogao tražiti u mogućem strahu od suprotstavljenog - škaljarskog klana.

Dijana Hrkalović
foto: Zorana Jevtić

Prema podacima do kojih je došao naš list, priča o promeni identiteta Dijane Hrkalović dobija gotovo filmski zaplet. Tu je promena identiteta kod matičara u jednoj opštini, povratak starog ličnog imena kod matičara u drugoj opštini, promena mesta boravišta više puta...

- Rešenjem Gradske uprave, odeljenje Zvezdara, od 19. 7. 2019. promenjeno je lično ime Dijana Hrkalović u novo lično ime Nika Rina - piše u dokumentima, a navodi naš izvor.

Bivša državna sekretarka MUP koristila je ovaj identitet četiri meseca, da bi krajem novembra 2019. vratila svoje staro lično ime - Dijana Hrkalović.

- Rešenjem Gradske uprave, odeljenje Voždovac, od 27. 11. 2019. promenjeno je lično ime Nika Rina u novo lično ime Dijana Hrkalović - dodaju izvori našeg lista iz policije.

- Hrkalovićka je juče čekala uredno u redu u opštini sa ostalim ljudima - navodi naš izvor iz ove beogradske opštine.

Odbila poligraf

Bivša državna sekretarka MUP nedavno je ispitivana zbog afere „prisluškivanje“. Pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio da je bio nezakonito prisluškivan oko godinu i po i da za ove tvrdnje ima dokaze - sopstvene snimljene razgovore, radna grupa MUP, formirana na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, obavila je razgovor sa oko 50 ljudi, uključujući i Hrkalovićku. Ona je, inače, najviše rangirana osoba koju je policija ispitivala u vezi sa ovom aferom u predistražnoj fazi.

Hrkalovićka je prihvatila i da ide na poligraf, ali je onda, bukvalno u momentu kada je trebalo da je prikače na aparat, promenila odluku i odbila poligrafsko ispitivanje.

Pored afere „prisluškivanje“, bivša državna sekretarka MUP trebalo je da bude ispitana i o navodnim kontaktima sa osobama iz kriminogene sredine.

Kurir je pokušao da stupi u kontakt sa Dijanom Hrkalović, ali nije bila dostupna na broj poznat redakciji.

KARIJERA U MUP

Munjeviti napredak

  • Od 2014. do 2015. zamenik šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova
  • Od 2015. do 2017. sekretar Uprave kriminalističke policije
  • U julu 2017. izabrana za državnog sekretara MUP

Kako je menjala identitet

Rešenjem Gradske uprave, odeljenje Zvezdara, od 19. 7. 2019. promenjeno je lično ime Dijana Hrkalović u novo lično ime Nika Rina

Rešenjem Gradske uprave, odeljenje Voždovac, od 27. 11. 2019. promenjeno je lično ime Nika Rina u lično ime Dijana Hrkalović

BEZBEDNOSNI STRUČNJACI  

Identitet menjaš kad bežiš od neke kriminalne grupe

Marko Nicović
foto: Dado Đilas

Prema rečima nekadašnjeg direktora beogradske policije Marka Nicovića, to što je Hrkalovićka menjala identitet samo produbljuje sumnju u nju, ali i priče koje se vezuju za nju.

- Dva su razloga iz kojih se menja identitet: ili bežiš od neke kriminalne grupe, ili bežiš od neke obaveštajne službe. To poprima oblike devijacije u službi i sad je pitanje koliko je duboko ta devijacija ušla u MUP - navodi Nicović.

Boro Banjac
foto: Printscreen

Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK, priznaje da ne može da shvati razloge zašto bi neko, posebno žena koja je bila na takvoj funkciji, menjao identitet.

- Ovih dana sam čuo za tu priču. Koje porive za tako nešto neko može da ima, stvarno ne znam - ističe Banjac, a na pitanje da li ova informacija može da se gleda i u svetlu afere „prisluškivanje“, navodi:

- Da, može da se gleda u svetlu te afere.

Banjac objašnjava i da promeni ličnog imena i prezimena kod matičara prethodi provera te službe (matičara) kod MUP, suda...

Kurir.rs/ Katarina Blagović  Foto: Beta/MUP Srbije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...