BUDITE ODGOVORNI: Prevencija je najveći prijatelj zdravlja žena
Foto: Shutterstock

Danas je nacionalni dan borbe protiv raka dojke

BUDITE ODGOVORNI: Prevencija je najveći prijatelj zdravlja žena

Život -

Ako u porodici imate nekoga ko je imao kancer dojke, ako napipate kvržicu ili posumnjate da nešto nije kako treba - ODMAH se obratite lekaru

Žene sa navršenih 50 godina života jednom u dve godine treba da obave mamografski pregled dojki radi kontrole zdravlja. Jedino ova vrsta pregleda za navedeni uzrast žene je od značaja za postavljanje rane dijagnoze ove bolesti.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti žena širom sveta. Podjednako pogađa i razvijene i nerazvijene zemlje sveta.

Prema poslednjim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Republici Srbiji se godišnje registruje oko 4.000 obolelih a oko 1.600 žena umre od raka dojke. Kad je u pitanju umiranje od raka dojke, procene pokazuju da su žene u Srbiji pod visokim rizikom od umiranja od ove opake bolesti, a ovaj podatak je pokazatelj da se žene, nažalost, kasno javljaju na preglede i da je upravo to jedan od značajnih razloga nepovoljnih ishoda.

foto: Shutterstock

Zašto je važno rano otkrivanje

Ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi, ova bolest je u velikom procentu izlečiva. Veoma je važno da se ova bolest otkrije u što ranijem stadijumu jer se tako stvara mogućnost za efikasno lečenje - pravovremenom primenom odgovarajuće terapije i praćenjem od strane lekara.

Ko je najugroženiji

Najviše stope obolevanja u Srbiji zabeležene su u uzrastima od 60. do 74. godine, ali sve češće obolevaju i mlađe žene. Kad govorimo o umiranju od malignih tumora dojke, najviša stope umiranja je i dalje od 60. do 69. godine života.

Na šta treba obratiti pažnju

Ono na šta bi svaka žena trebalo da obrati pažnju su zadebljanja, udubljenja, oštećenja na koži, crvenilo ili toplota, curenje tečnosti iz dojke, kvržice, zadebljale vene, uvučene bradavice, promene u veličini ili obliku, koža koja podseća na pomorandžinu koru ili kvržice koje se ne vide, ali se osete pod prstima.

foto: Promo

Prim. dr. sc. med. Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije

PORUKA SVIM ŽENAMA

Rak dojke spada u masovnu nezaraznu bolest, koja se javlja u svim zemljama sveta. Želim da vas na ovaj dan podsetim da je neophodno da zajedno primenimo sve mere koje doprinose ranom otkrivanju raka dojke, a to su samopregled, jednom mesečno, klinički pregled kod ginekologa ili lekara opšte prakse jednom godišnje ukoliko lekar ne proceni drugačije, ultrazvučni pregled po preporuci lekara za žene mlađe od 40 godina, kao preventivni pregled i mamografija.

Ako imate 50 i više godina, ne zaboravite da je neophodno da uradite mamografiju. Potrebno je, ako je nalaz uredan, mamografiju uraditi jedanput na svake dve godine. Ako su vaša majka ili sestra imale rak dojke, ne čekajte, već pregled uradite ODMAH!

foto: Shutterstock

OVAKO SE OBAVLJA SAMOPREGLED

Promene u dojci variraju tokom mesečnog ciklusa. Zato je najpouzdanije samopregled obavljati uvek u istoj fazi ciklusa, pri kraju ili neposredno posle menstruacije. Za pregled treba odvojiti desetak minuta.

1. Pregled prvo počnite posmatranjem dojki u ogledalu. Podbočite se (stavite ruke na kukove) i posmatrajte da li su dojke simetrične, da li postoje neke brazde i da li iz njih curi bilo kakva tečnost te da li postoji disproporcija u veličinama dojki.

2. Nakon toga treba podići ruke iznad glave (tu će doći do zatezanja kože) tako da i tada možete videti da li vam je neka promena promakla dok su ruke bile spuštene. Levu dojku uvek pregledajte desnom rukom, a desnom - levu. Prstima prvo treba preći po obodu dojke, zatim taj krug sužavati sve dok ne stignete do bradavice. Nju lagano stisnite kako biste videli postoji li bilo kakav sekret.

3. Kad pregledate dojke, pređite na pazuh. Pipajte ga stiskajući duboko unutra kako biste videli da li je sa limfnim čvorovima sve u redu. Poslednje što treba pregledati jeste regija iznad i ispod ključne kosti.

4. Ukoliko primetite bilo kakve promene, odmah se obratite lekaru.

OVE DAME SU SE HRABRO IZBORILE SA OPAKOM BOLEŠĆU

Ana Mihajlovski

foto: Damir Dervišagić

Ova voditeljka napipala je izraslinu u predelu dojke, odmah je otišla kod lekara i vrlo brzo je operisana. Na sreću, u pitanju je bio dobroćudni tumor.

- Bila sam besna na sebe zato što se nikad nisam pregledala, što je neodgovorno, ne samo prema sebi već i prema celoj porodici. Volela bih da žene izvuku pouku iz mog primera i počnu da se kontrolišu već od dvadesete godine - poručuje Ana.

Ivana Žigon

Ova glumica je hrabro pobedila rak dojke, a njena najveća pobeda nakon bolesti je to što je dobila sina. Nakon operacije njenu trudnoću su mnogi smatrali čudom, ali ona je dokazala je da pravovremeno lečenje donosi ozdravljenje:

- Dvanaesti dan posle operacije igrala sam Nastasju Filipovnu u „Idiotu“, na sceni Narodnog pozorišta. Tri sata sam plesala, glumila, smejala se, a u publici je sedeo i profesor koji me je operisao. I danas sam mu na svemu zahvalna. Zaljubljena sam u život. Tome me je tata naučio. On je preživeo logor Dahau i sa 14 godina shvatio koliko vrede zdravlje i sloboda. Nije priznavao bolest, niti je to meni dozvolio.

Tina Ivanović

foto: Damir Dervišagić

Nakon što su joj lekari dijagnostikovali zloćudni kancer i prognozirali slabe šanse za izlečenje, Tina je posle dve teške operacije pobedila bolest i danas se oseća dobro.

Anabela Atijas

foto: Marina Lopičić

Nakon što je 2008. godine saznala da ima tumor dojke, život ove pevačice promenio se iz korena. Stres koji je doživela strahujući od ishoda operacije zamenilo je rasterećenje nakon saznanja da je uspešno izlečena:

- Jedne večeri sam posle povratka iz grada, dok sam se tuširala, napipala kvržicu, odmah me je uhvatila panika, probudila sam mamu i sutra smo otišle na pregled, a u roku od dva dana su mi urađeni biopsija i operacija. Nekoliko meseci sam bila na hormonskoj terapiji, i uspešno se oporavljala jer je tumor otkriven na vreme. Sve je prošlo bez posledica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track