"BIO SAM UHAPŠEN U ARGENTINI ZBOG MARADONE" Kusturica: Hteo sam da se ubijem praveći filmove, pa sam zbog toga napravio bend
Foto: Dragana Udovičić

reditelj otvorio dušu

"BIO SAM UHAPŠEN U ARGENTINI ZBOG MARADONE" Kusturica: Hteo sam da se ubijem praveći filmove, pa sam zbog toga napravio bend

Kultura -

U RTS klubu predstavljena je foto-monografija Dragana Teodorovića "Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra - 25 godina". Reprezentativno izdanje je vredan dokument o uspehu koji je priznati reditelj Emir Kusturica postigao sa svojim bendom.

Emir Kusturica
foto: Nikola Ristić RTS

- Naša grupa izmakla je kulturnoj ponudi Srbije. Svirali smo hiljadu koncerata u svetu, a samo jednom u Beogradu. Odbacili su nas i u Grčkoj. Zanimljivo je reći da je ovo bio bend gde se sreću dva roda umetnosti - muzika i film. Oni su dva najbliža žanra - rekao je Kusturica na promociji.

Reditelj objasnio da je prvi album nastao na Krfu.

- Film "Crna mačka, beli mačor" moj je jedini koji je bio blokbaster u svetu. Prvi koncert je bio pred 5.000 ljudi. Imao sam tremu i jedva sam svirao. Završilo se u Parizu i Rusiji - ispričao je reditelj.

Emir Kusturica
foto: Dragan Teodorović Zeko

On je otkrio novinarima zašto se odlučio da napravi izlet u drugu vrstu umetnosti.

- Hteo sam da se ubijem praveći filmove. Kada hoćeš da napraviš 10 dobrih filmova, moraš da budeš svestan da se izlažeš velikoj mogućnosti za samoubistvo, ako film doživljavaš kao vlastitu egzistenciju, što je bio moj slučaj. Onda sam hteo da i ja malo uživam, pa sam osnovao bend. Svaki put od 20 pesama, njih 10 proizvede pećinsko ludilo. Zato je bilo dobro i publici i nama - otkrio je reditelj, koji je, između ostalih, bio blizak i s pokojnim argentinskim fudbalerom Dijegom Armandom Maradonom, o kom je snimio i dokumentarni film.

- U jednoj argentinskoj provinciji sam uhapšen kada se promenila vlast, nisu mi dali da izađem na binu zbog Maradone i mojih stavova. Pošto je bio ogroman broj ljudi, nisu hteli da prave veći skandal. To me podseća na anegdotu s Maradonom, kada je pronašao Klintonovog brata u Buenos Ajresu i rekao mu: "Marš iz moje zemlje, kada ja ne mogu u Ameriku, nećeš ni ti da budeš ovde" - ispričao je Kusturica.

Emir Kusturica
foto: Nikola Ristić RTS

Folklor i buntovništvo su bili osnovni sastojci koji su, uz vrhunske muzičare i urnebesni nastup, dovodili publiku do katarze. Maradona je koncerte poredio sa osećajem kada postigne gol na velikoj utakmici.

- Kad ovako retrospektivno govorim, mislim da je sudbina tog benda bila zapravo da preuzme kraj pank muzike u onom smislu u kojem je ona bila i aktivna i govorila o socijalnim, egzistencijalnim i svim drugim problemima. Jer kad uzmete muziku danas, ona jedino što ne dira to su ta žarišta iz kojih se razvijaju i čovek i njegova društvena zajednica. E, mi smo to radili - zaključio je Kusturica i dodao da je definitivno kraj njegove muzičke karijere i da se vraća filmovima.

Emir Kusturica
foto: Dragan Teodorović Zeko

Autor knjige: Najviše smo svirali u Rusiji i Argentini

Monografija sadrži više od 400 fotografija i tekstova koji svedoče o uzbudljive dve i po decenije života s grupom na turnejama.

- Priča nije hronološka u knjizi, nego ima poglavlja - hoteli, putovanja, koncerti... Dokumentovano je sve, više od 1.000 koncerata, gde smo bili i šta smo radili. Izdvojio sam 2.000 fotografija, a urednici su napravili izbor. Samo 20 koncerata samo imali u Buenos Ajresu. Najviše koncerata smo imali u Južnoj Americi i Rusiji - naveo je autor monografije Dragan Teodorović.

Dragan Teodorović Zeko
foto: Nikola Ristić RTS

Realizaciju ovog projekta podržalo je Ministarstvo kulture, a izdavač je "GMR - Gane muzička radionica".

Bonus video:

03:52

Emir Kusturica na 5.Pozorišnom Kustendorfu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track