CVEĆE I SUZE ZA VOLJENOG MIŠU: Tužnih 40 dana bez velikog Mihaila Janketića (FOTO)
Foto: Ana Paunković

POMEN GLUMAČKOJ LEGENDI

CVEĆE I SUZE ZA VOLJENOG MIŠU: Tužnih 40 dana bez velikog Mihaila Janketića (FOTO)

Pop kultura -

Na Novom groblju u Beogradu juče su samo najbliži došli da odaju četrdesetodnevni pomen voljenom glumcu Mihailu Miši Janketiću.

Kod večne kuće omiljenog dramskog umetnika, rodom iz Tomaševa u Crnoj Gori, u Aleji zaslužnih građana oko 12 časova okupili su se supruga Svjetlana Knežević sa sinovima Radomirom i Markom i ćerkama Ivom i Milicom.

foto: Ana Paunković

Gotovo bez reči, ne krijući suze, plakala je očeva mezimica, slavna balerina i najstarija ćerka Iva Ćirić. Miša ju je zvao Ivuška, a prva mu je podarila i unuke.

"Bio je najbolji tata i deda. Nije voleo patetiku i plakanje, a najlepše smo se zajedno smejali", ovim rečima se Iva preko društvenih mreža oprostila od svog oca.

Marko i Iva
Marko i Ivafoto: Ana Paunković

I glumci nisu zaboravili svog kolegu. Uloga Ljube Vrapčeta u predstavi "Kad su cvetale tikve" zauvek je obeležila karijeru, pa i život velikog Janketića. Najpre je kao vrlo mlad odigrao lik ovog pravdoljubivog boksera sa Čubure, ali je ta postava zauvek ostala upamćena po zabrani i cenzuri zbog istinitog teksta Dragoslava Mihailovića i surovosti režima u kome se živelo u posleratnoj Jugoslaviji.

foto: Damir Dervišagić

U vrlo zrelim, gotovo poznim godinama, Miša na poziv reditelja Bobana Skerlića prihvata da u novoj postavci u Beogradskom dramskom pozorištu igra Ljubu koji se seća mladosti, grešaka, borbe za pravdu, vihora koji je učinio svakakve loše stvari.

Ova postavka predstave "Kad su cvetale tikve" u pozorištu na Krstu još od premijere 2014. svakoga meseca puni salu, a i danas se traži karta više. BDP i ansambl odlučili su da večeras poslednje igranje ove predstave u sezoni posvete nedavno preminulom kolegi i učitelju Miši Janketiću, koga je dostojno zamenio Branislav Lečić.

U ovoj velikoj predstavi glavnu ulogu, mladog Ljubu Vrapčeta tumači Miloš Biković. Pored njega, deo brojnog ansambla čine Danica Ristovski, Marko Živić, Srđan Dedić, Anja Alač, Slobodan Ninković, Petar Benčina, Nemanja Stamatović, Milan Čučilović, Ivan Tomić, Ivana Dudić, Nataša Marković, Milica Zarić, Ivan Zarić, Rade Marković, Danijel Sič...

foto: Damir Dervišagić

Kurir/Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track