Najnovije vesti

OVO STE ŽELELI DA ZNATE: Zašto gubimo želju za s...om
Foto: Shutterstock

reč Stručnjaka

OVO STE ŽELELI DA ZNATE: Zašto gubimo želju za s...om

Žena

Problem modernog društva: Svaka treća žena i četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje, kažu istraživanja

Smanjena seksualna želja i nemogućnost postizanja orgazma najčešći su seksualni problemi kod žena, dok je kod muškaraca na prvom mestu preuranjena ejakulacija, a na drugom erektilna disfunkcija.


Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak seksualne želje poremećaj sa najbržim rastom poslednjih godina. Zašto se to događa kod žena, a zašto kod muškaraca?

ŽENE

 

foto: Shutterstock


1. Koji su najčešći uzroci gubitka polne želje kod žena?
Kada su dame u pitanju, svađe i konflikti s partnerom su glavni uzroci gubitka želje. Kod njih se seksualnost velikim delom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima, ne mogu istovremeno biti otvorene za erotske igre.


2. Znači li to da je ženama potrebna potpuna harmonija?
U načelu da. Može se reći da kod otprilike 70% žena koje ne osećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.


3. Da li seksualna želja opada kako starimo?
I da i ne. Studije pokazuju da veću ulogu igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako da uživaju u krevetu.


4. Šta može da umanji želju za seksom kod mladih žena?
Kontraceptivne pilule. Neki hormoni nepovoljno utiču na nivo muških hormona. To dovodi do smanjenja polne želje. U takvim situacijama trebalo bi promeniti pilule.


5. Zašto toliko žena ima problem sa postizanjem orgazma?
Najčešći uzroci takvih situacija su duševno stanje i konflikti s partnerom. Organski uzroci ređe su odgovorni za takve probleme.

MUŠKARCI

 

foto: Shutterstock


1. Muškarci žele i mogu uvek?
Ovde je reč je mitu koji apsolutno nije tačan.


2. Da li postoje muškarci
koji nemaju seksualnu želju?
Na nedostatak polne želje žali se otprilike 15% muškaraca. U brojnim slučajevima uzroci su stres i svakodnevna preopterećenost. Problemi u vezi kod njih igraju manje važnu ulogu nego kod žena. Muškarci bolje prave razliku između konflikata u vezi i seksualne želje.


3. Kako dolazi do situacije kad muškarci žele, ali ne mogu?
Smetnje potencije, koje se nazivaju i erektilna disfunkcija, predstavljaju nesposobnost muškarca da postigne erekciju. Oni koje pogađa taj problem nisu u mogućnosti da zadovolje partnerku. Otprilike 9% muškaraca između 40 i 70 godina pati od ove pojave. U većini takvih slučajeva od pomoći mogu biti sredstva za potenciju, ali s tim preparatima treba biti oprezan i uzimati ih isključivo uz prethodnu konsultaciju s lekarom.


4. Koje još smetnje libida postoje kod muškaraca?
Alkohol i lekovi, naročito antidepresivi, mogu dovesti do gubitka polne želje. Ponekad je problem i u prevremenoj ejakulaciji. Kako se ne bi dovodili u situaciju da se suoče s tim problemom, muškarci izbegavaju polne odnose. Dobro je znati da se prevremena ejakulacija može uspešno sprečiti primenom određenih tehnika o kojima će vas posavetovati doktor.

 

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...