AMERIČKI RATNI BRODOVI DUHOVI KREĆU U SLUŽBU: Nova plovila treba da naprave čudo u pomorskom ratovanju VIDEO
Foto: Twitter video screenshot/Department of Defence

tehnologija

AMERIČKI RATNI BRODOVI DUHOVI KREĆU U SLUŽBU: Nova plovila treba da naprave čudo u pomorskom ratovanju VIDEO

Planeta -

Američka mornarica će preuzeti četiri površinska plovila bez posade, ili USV, koje je razvila Pentagonova kancelarija za strateške sposobnosti (SCO) kao deo svog programa Gost Flit Overlord.

Transfer označava prekretnicu u kontinuiranom nastojanju mornarice za flotom koja uključuje značajan broj bespilotnih plovila i vozila uz postojeće platforme sa posadom. Nakon prenosa četiri bespilotna broda, zajedno sa svim njihovim hardverom i softverom, u mornaričku eksperimentalnu eskadrilu za razvoj površinskog ratovanja, SCO će sada ugasiti svoj program Gost Flit Overlord.

Kapetan Pit Smol, menadžer programa za bespilotne pomorske sisteme u Nejval Si Sistems Komand (NAVSEA), kaže da mornarica sada u suštini dobija brodove „besplatno“ jer je finansiranje za bespilotne brodove dolazilo od SCO-a, a ne od same mornarice . Breaking Defense izveštava da je Small dao komentare na ovogodišnjem simpozijumu Udruženja površinske mornarice, godišnjem sastanku industrijskih partnera, zakonodavaca i vojnih profesionalaca.

Small je rekao da su bespilotna plovila završila demonstracijski događaj u decembru 2021. koji je bio fokusiran na procenu njihovog nivoa autonomije i pouzdanosti, „Imamo dobar osećaj za to gde se nalazimo [i] pronašli smo neke nedostatke u tim oblastima pouzdanosti i operativnosti, “, rekao je Small učesnicima simpozijuma SNA. Demonstracije 2021. takođe su uključivale vežbu flote kako bi se utvrdilo u kojoj meri se brodovi mogu uklopiti u postojeće operacije mornarice. Neimenovani zvaničnik mornarice otkrio je za Breaking Defense da će se program Gost Flit Overlord SCO-a sada zatvoriti, nakon što je uspešno završio svoj posao i isporučio brodove Mornarici.

Ranije demonstracije Gost Flit Overlord-a uključuju uspešan tranzit u kome je USV putovao preko 4.000 milja od obale Meksičkog zaliva do zapadne obale, prolazeći kroz Panamski kanal. Mornarica tvrdi da je 98 odsto putovanja obavljeno brodom u „autonomnom režimu“.

Uprkos ovim uspešnim demonstracijama i transferu četiri broda, Breaking Defense izveštava da neki zakonodavci sumnjaju u to kako se ovi novi USV-ovi uklapaju u operacije mornarice ili kakvu bi vrednost odvraćanja, ako je ima, mogli imati. Postojale su česte kritike Kongresa o ovim novim programima, ali rukovodstvo mornarice je ostalo otvoreno o novonastajućoj potrebi za bespilotnim površinskim platformama.

Još nije jasno kako će se tačno koristiti brodovi razvijeni preko programa, iako će oni verovatno informisati razvoj širih planova mornarice za uključivanje raznih bespilotnih letelica u svoju flotu. Mornarica je 2019. godine formirala specijalizovanu jedinicu, Prvu eskadrilu (SURFDEVRON), kako bi istražila nove taktike, sposobnosti i operativne koncepte, uključujući one zasnovane na bespilotnim površinskim plovilima. Potencijalne uloge za ova plovila uključuju izvođenje misija elektronskog ratovanja, prikupljanje obaveštajnih podataka, misije protiv podmornica ili čišćenja mina, ili čak služenje u vanrednim ulogama. Mornarica je prošle godine održala prvi eksperiment ove vrste koji je video širok spektar platformi sa posadom i bez posade, uključujući bespilotne letelice, koje rade zajedno tokom vežbe bojeve rakete na površinski brod. Pronalaženje novih načina za daljinsko ciljanje u veoma spornim oblastima je visoki prioritet za mornaricu, a mešavina bespilotnih platformi kako na moru tako i u vazduhu mogla bi da služi dragocenoj ulozi kao distribuirani senzorski čvorovi za praćenje ili ciljanje neprijateljskih sredstava.

Može se desiti da ova plovila bez posade na kraju steknu sposobnost da sami sprovode operacije. U septembru 2021. Ministarstvo odbrane objavilo je snimak jednog od brodova koji ispaljuje projektil SM-6 iz modularnog lansera. Svestrani SM-6 je sposoban da se suoči sa širokim spektrom pretnji, uključujući krstareće rakete, avione i helikoptere sa fiksnim krilima, pa čak i balističke rakete tokom završne faze njihove putanje. Raketa se čak može ispaljivati na mete na kopnu ili na brodove na moru, a govori se o tome da se SM-6 koristi kao deo višeslojne odbrane od hipersoničnog oružja. Predviđena bespilotna plovila mornarice mogla bi da budu naoružana ovim kontejnerskim lanserima kako bi služili kao platforme za distribuirano oružje koje bi se mogle raširiti na velike udaljenosti, dovodeći u opasnost mete locirane u ogromnim delovima sveta.

Mornarica je takođe ranije potpisala ugovor sa Rajtenom koji ima za cilj razvoj verzija Raitheon-ovih dronova Coiote koji se mogu lansirati iz USV-a i bespilotnih podvodnih vozila (UUV) i služiti kao municija za lutanje ili poraziti druge rojeve dronova. Prethodni zahtevi za budžet mornarice su takođe uključivali planove za velike deplasmanske bespilotne površinske brodove, ili LDUSV, koji mogu da nose napredne senzorske pakete ili čak rakete za odvajanje da bi obezbedili dodatnu vatrenu moć za površinske operativne grupe.

Pošto su brodovi predati mornarici, biće zanimljivo videti da li će servise-ova testiranja i integracijska ispitivanja pružaju uvide potrebne da se počne ulagati veliki novac u koncept površinskog plovila bez posade. Još mnogo toga ostaje da se vidi da li se ova sredstva mogu efikasno integrisati u široko rasprostranjene operacije mornarice i koje potencijalne ranjivosti ili izazovi dolaze sa tim.

Kurir.rs/Drive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track