"ANDREJEVKA JE NEBITNO SELO, A NI BAHMUT NIJE VAŽAN!" Analitičari suočili stavove o ratu: "Ukrajina pokazala odličnu strategiju!"
Foto: Handout / AFP / Profimedia, Printscreen/Kurir TV

USIJANJE

"ANDREJEVKA JE NEBITNO SELO, A NI BAHMUT NIJE VAŽAN!" Analitičari suočili stavove o ratu: "Ukrajina pokazala odličnu strategiju!"

Planeta -

Borba za Bahmut je zapamćena kao najduža i najkrvavija bitka tokom ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj grad je u maju konačno pao u ruske ruke, a uspeh se u najvećoj meri tada pripisao paravojnoj formaciji Vagner.

Najnovija situacija na frontu ukazuje da su se ukrajinske trupe približile Bahmutu, i da su već zauzele selo Andrejevka koje se nalazi nadomak Bahmuta.

Bahmut
foto: Printscreen Telegram

Da li je Andrejevka strateški važno mesto ili samo "nebitno selo"? Da li je ovo nova šansa za Ukrajince? Kako će zima uticati na razvoj situacije na frontu?

Na ova pitanja odgovarali su gosti Usijanja Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost i Andrej Mlakar, glavni urednik TV Front.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Andrejevka je jedno u nizu nebitnih sela. Nekome možda izgleda kao ono galsko selo iz Asteriksa koje je okruženo rimskim carstvom , pa deluje da je strateški važno. To je selo koje će preći po jedno pedeset hiljaditi put iz ruke u ruku - ocenio je Mlakar.

Dodao je da mnogo veći značaj ima činjenica da je Ukrajina naredila evakuaciju u herskonskoj oblasti:

- Mene više brine što je Ukrajina naredila evakuaciju jedno sedam sela u hersonskoj oblasti sa leve strane Dnjepra. To me više zabrinjava zbog nekih operacija koje će se tu sprovoditi. I da Bahmut osvoje ponovo to ne bi bilo posebno važno. Bilo bi važno da su već došli do Melitopolja, da su izbii na Azovsko more, a ne zauzumanje jednog uništenog sela koje postoji samo na karti i u kome ne postoji ni cela šupa. Mene više zanima to prenošenje rata sa kopna na more.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Miletić se nije saglasio i pohvalio strategiju Ukrajina.

- Ne bih se složio sa uvaženim kolegom, jer treba pogledati mapu. Ukrajinci drže taj više deo u brdima iznad Bahmuta. Veoma su se dobro ukopali. Rusi nemaju luksuz da pomeraju snage. Ukrajina je pokazala odličnu strategiju, posebno oko Bahmuta gde su dobili statešku prednost izbacivanjem Vagnera i iz Bahmuta i iz istorije, kao i Surovikina. Napravila je turbulenciju untar samog Kremlja. Praktično sa pritiskom na Bahmut oni su doveli do toga da su Rusi sami pobli vrh Vagnera - konstatovao je Miletić

06:49

ANDREJEVKA JE NEBITNO SELO, A NI BAHMUT NIJE VAŽAN! Analitičari suočili stavove o ratu: Ukrajina pokazala odličnu strategiju!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:31

UKRAJINA IDE KORAK PO KORAK OD DONACIJAMA Obrknežev nema dilemu: Ako im OVO isporuče, očekujte konkretan odgovor Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track