SPECIJALNA EMISIJA KURIR TV - CRNA GORA IZABRALA! Knežević: СПАСИБО! Neću da nadograđujem kosu, ko na nas krene, iz mesta je...
Foto: Kurir TV

kurir tv

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TV - CRNA GORA IZABRALA! Knežević: СПАСИБО! Neću da nadograđujem kosu, ko na nas krene, iz mesta je...

Crna Gora -

Građani Crne Gore danas su ponovo bili na biralištma, samo dva meseca nakon izbora novog predsednika. Vanredni parlamentarni izbori posledica su krize Vlade i nemogućnosti izbora nove vladajuće većine

Pobedu je proglasio pokret Evropa sad koji je osvojio 26 odsto glasova, ispred koalicije Zajedno predvođene DPS sa 23 odsto. Koalicija Za budućnost Crne Gore, bivpi DF, osvojio je 15,3 odsto, a koalicija Abazovića i Bečića 12,3 odsto

23 :06 Obrećanje Milana Kneževića

Milan Knežević
foto: Kurir TV

- Očekujemo da ćemo dok izbrojimo sve glasove imati 15 mandata. Želim da se zahvalim svim analitičarima što su nas držali na 2 do 4 posto. Mnogo sam ponosan na koaliciju Za budućnost Crne gore. Svima koji su dali nemerljiv doprinos rezultatu u jednoj kampanji koja je pokazala da smo mi neuništivi. Stabilne evropske vlade nema bez koalicije Za budućnost Crne Gore.

02:59

KNEŽEVIĆ SE ZAHVALIO NA RUSKOM: Neću da nadograđujem kosu

- Vlada bez nas bi trajala koliko mačku svatovi. Želimo stabilnu vladu, ali i PES je poslao poruku da ne želi sa DPS -om ni sa Dritanom Abazovićem. Mi smo otvoreni za razgovor, ali ne tako sad ja treba da nadogradim kosu zbog nekih evropksih vrednosti.

01:37

OBRAĆANJE MILANA KNEŽEVIĆA: Ko na nas krene, iz mesta je...

23:02 Obraćanje Danijela Živkovića:

Danijel Živković
foto: Kurir TV

- Možemo sa sigurnošću tvrditi da je DPS nakon završenih parlamentarnih izbora najači politčki subjekt u Crnoj Gori. u zbiru imamo 18 mandata, a Evropa sad 17. To govori da je DPS jača od čelika. Jači smo od pokreta Evropa sad u 14 opština i od pokreta za Budućnost Crne Gore u 20 opština. Zahvaljujem se našim koalicionim partnerima. Dakle, ova koalicija je potvrdila političku relevantnost, i odmah da kažemo bez koalicije Zajedno nema stabilne evropske reformske vlade. Mi smo pokazali političku relevantnost. Mi ćemo ditkrati temo promena političkih pricesa u Crbnoj Gori. Hvala svima koji su nam dali podršku i svim građanima koji su iskoristili svoje briačko pravo.

22: 32 Obraćanje Milojka Spajića:

Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.

Milojko Spajić
foto: Kurir TV

- Uprkos svim pritiscima i zloupotrebi državnih resurasa zadovoljni smo rezultatom. Hvala svima koji su učestvovali na izbotima i glasali za nas. Očekujemo da se vlada što pre formira. Nećemo se poneti i razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti - rekao je Spaić i dodao:

01:30

OBRAĆANJE MILOJKA SPAJIĆA: Evropa sad proglasila pobedu na izborima

- Večaras smo tu da slavimo jednu veliku pobedu koja je istorijska ne samo u Crnoj Gori nego i u Evropi. To da jedna vanparlamentarna stranka pobedi stranku koja je na vlasti 30 godina. Programski principi su najbitniji i prema tome ćemo birati našeg koalicionog parntera.

22:10 Poslednji gosti Rajko Petrović i Dejan Miletić

U studiju Kurir televizije su Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije i Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacija.

Pre njihovog gostovanja u program se iz Crne Gore uključila novinarka Andrijana Glišić iz sedita pokreta Evropa sad. Konstatovala je da Evropa sad po dosad prebrojanim glasova ima 23 mandata, jedan više od koalicije oko DPS.

Dejan Miletić
foto: Kurir TV

- Vidim da su sve snage koje su dobile predsedničke izbore postigle dobar rezultat. Oni su većina. I ne znam zašto se stvara toliko konfuzuija. Nije došlo do rasformiravanja i dekriminalizacije DPSa, ali 24 posto je njihov najniži rezultat ikada i sa moje tačke gledišta ja tu nikako ne vidim uspeh DPSa.

01:41

Dejan Miletić o formiranju postizborne koalicije

- Oni i dalje opadaju i to će se nastaviti. Oni nemaju šta da ponude. Mnogo demokratičniju verziju nosi Evropa Sad koji je prihvatljiv koalicioni partner i za URU i za demokrate i za koaliciju Za budućnost Crne Gore. Oni mogu da naprave stabilnu većinu koja ne bi trebalo da bude upitna - rekao je Miletić.

Petrović smatra da su PES i DPS ideološki bliske stranke, te da ne treba odbaciti ni mogućnost formiraje njihove koalicije:

Rajko Petrović
foto: Kurir TV

- Jedina stabilna većina bi bila da DPS i Evropa Sad formiraju vlast. DPS se već duže vreme preporučuje za tu koaliciju. Činjenica da Milo Đukanović više nije u igri i da DPS vodi mlađi i perspektivniji Danijel Živković. Ono čega se ja plašim jeste da PES i DPS imaju mnogo male ideološke razlike. Demokrate i URA mogu sa svima. Ja bih dodao još jednu stvar, a to je da je bošnjačka stranka koje je osvojila više od 6 odsto glasova što je ozbiljan rezultat za jednu nacionalnu manjinu. Pazite, to je nešto manlo manje od poloivine od onoga što je dobila koalicija Za Budućnost Crne Gore koja predstavlja srpsko glasačko telo.

02:33

Rajko Petrović analizira crnogorske izbore

21:05 U studiju Milan Đukić i Uroš Nikolić

Sledeći gosti Silvije Slamnig bili su advokat Milan Đukić i politikolog Uroš Nikolić, koji su imali nešto zahvalniju ulogu od svojih prethodnika, budući da su nekoliko minuta ranije objavljeni prvi preliminarni rezultati.

usijanje
foto: Kurir Televizija

Pre nego što im je data reč, u emisiji su prikazane izjave nosioca lista koje su slovile za favorite uoči današnjih izbora.

- Mislim da će biti zanimljiva postizborna scena u Crnoj Gori. Evropa sad je ostvario značajno manji rezultat od očekivanog. DPS je osvojio u procenat koliko im je predviđano, pa je njihova erozija zaustavljena. Liste koje zovemo prosrpskim, očekivao se ne tako beznačajan pad glasova. U jedinstvenom forntu možda bi bili i drugi, ovako su tik iza njih Bečić i Abazović. To predstavlja značajnu promenu u političkoj slici Crne Gore - kaže Đukić.

usijanje
foto: Kurir televizia

- Mislim da Evropa sad ne može da dođe do 29 odsto koliko sad žele da prikažu. Šalju poruku da nisu ostavljene posledice posle afere "Do Kvon", ali u realnosti je drugačije - dodao je Đukić.

01:41

Milan Đukić: Evropa sad ostvarila slabiji rezultat od očekivanog

Njegov sagovornik uključio se u debatu pošto se prethodno slikom otišlo u izborni štab pokreta Evropa sad.

- Dosta je mala izlaznost u odnosu na poslednje izbore. Najmanja izlaznost ikad u Crnoj Gori. Može da se razmatra čiji su birači bili demotivisaniji. Mislim da je poprilično ravnomerno raspoređena ta apstinencija. Milo Đukanović, nazovimo ga glavninm negativcem, kome je trebalo konačni udarac motvisao je ljude da izađu na prošle izbore. Bez takve motivacije opala je i podrška pokretu Evropa sad, a sigurno je i da je afera "Do Kvon" delimično uticala na to - smatra Nikolić.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Mnogo je teško komentarisati, cenzus od 3 odsto je jako mali u Crnoj Gori, situacija s partijama koje su na ivici se menja iz časa u čas. Veliku razliku će praviti postizborne koalicije u odnosu na to ko će preći cenzus nakon prebrojavanja glasova - dodao je Nikolić.

01:22

Uroš Nikolić: Vidna demotivacija birača

Zatim su ponovo pokazani preliminarni rezultati, po kome je Evropa sad osvojila najviše mandata, ispred koalicije Zajedno, predvođene DPS-om.

- Najveći sukob ste imali upravo između Dritana Abazovića i Milojka Spajića, gde ga je Abazović označio kao člana kriminalne grupe. Abazović i Bečić su sjajno funkcionisali u situaciji kad su mogli da ucenjuju. To više neće biti slučaj - smatra Nikolić.

Analizirana je i situacija da ne bude formirana većina za novu vladu Crne Gore.

preliminarni rezultati, Crna Gora, izbori
foto: Kurir TV

- Krivokapićevi učenici su napravili najbolje rezultate, Milatović na predsedničkim i Spajić na parlamentarnim izborima. To je jedno od iznenađenja. Scenario formiranja vlade s DPS je mogućnost za zaustavno vreme. Evropa sad i Abazović pokušavaju da se dogovore oko zajedničke platforme. To je bilo lako s MIlom Đukanovićem kao protivnikom. Sad je to mnogo teže. Teko da ove optužbe uoči izbora mogu da se zaborave nakon ovih izbora - smatra Đukić.

Prokomentarisao je i moguće pucanje odnosa Jakova Milatovića i Milojka Spajića.

- Milatović je pobedio Mila Đukanovića, osvojivši u prvom krugu 29 odsto glasova, a Spajić na tom talasu nije dobacio do 26. Mislim da će sad drugačije razgovarati, i da će Milatović voditi važniju ulogu jer Spajić sad mora da formira vladu s dosta kompromisa - rekao je Đukić.

- Ne bi me iznenadilo da dođe do previranja u Evropa sad posle ovih izbora. Ako taj Milojko Spajić bude problem, bolje da ga sklone uz podršku Jakova Milatovića - smatra Nikolić.

20:05 Prvi gosti Dragoljub Kojčić i Predrag Savić

Na ova pitanja odgovore je potražila urednica i voditeljka Silvija Slamnig od prvih gostiju, Dragoljuba Kojčića, političkog filozofa i advokata Predraga Savića.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Doći će do razvodnjavanja glasova, ali je interesantna manja izlaznost nego na prethodnim izvborima. Očekujem da e biti ispod 56 odsto, stranke su imale mnbogo slabiju kampanju, nije bilo napetosti da su ovo odlučujući izbori. Već je počela turistička sezona, ljudi sa severa su se u velikom broju spustili na jug, da se osveže na plažama. Na izlaznost je uticao i meč Novaka Đokovića gde ga svako u Boki gleda, to je poseban doživljaj. Mala izlaznost i cenzus od 3 odsto uvešće i neku mali partiju, autsajdera, u parlament. To je oko 9.000 glasova. Neizvesno je za prelazak cenzusa, a nema neizvesosti kad su glavne strane u pitanju - kaže Savić.

01:19

Advokat Predrag Savić: Izlaznost je slabija zbog meča Đokovića i turističke sezone

Na malu izlaznost osvrnuo se i drugi sagovornik specijalne emisije Kurir televizije.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Iznenađen sam koliko je mala bila izlaznost za jedno društvo koje je tako visoko politizovano. Postoji tehnika koja je specijalitet Mila Đukanovića, a to je da se napravi najmanje 12 partija koje izlaze na izbore. Fragmentacijom srpskog glasačkog tela je uspevao da ostane na vlasti. To je bila manipulativna caka koja je obebeđivala apsolutnu dominaciju DPS-a. Pomeren je centar pažne stranaka u kampanji s nacionalnog pitanja. Namerno se infrastruktura DPS-a izvukla iz geopolitičkog diskursa. Mnogi su prozreli nameru DPS-s da se fokusiraju na ekonomska pitanja, pa su male stranke koje još uvek igraju na talasu nacionalnog pitanja, u podtekstu ekonomskih pitanja vide i nacionalno. DPS je rekao ako su izgbili izbore igrajući na antisrpsku kartu, hajde da promenimo fokus na ekonomiju. Pokret Evropa sad je insistirao na sasvim drugačijem programu od većine malih srpskih stranaka. To sad pokušava da iskopira DPS- smatra Kojčić.

01:23

Dragoljub Kojčić: Iznenađen sam ovako malom izlaznošću

Gosti su potom prokomentarisali i aferu "Do Kvon" koja je potresla Crnu Goru uoči ovih izbora, a tiče se kralja kriptovaluta. Naime, on je iz pritvora pisao aktuelnom vd premijera Dritanu Abazoviću da je finansirao kampanju pokreta Evropa sad. Ovog Korejanca potražuju njegova matična zemlja, kao i SAD.

- Moguće da je ova afera oduzela neke glasove pokretu Evropa sad. On je prevarom stekao 42 milijarde dolara. Pisao je iz zatvora, odakle ima pravo i da laže. Ali nije toliko izgubila Evropa sad, koliku štetu može da pretrpi pokret URA: Spajić je magnet za te afere, nisu mogli pogodniju ličnost da nađu za aferu - smatra Savić.

- Oni su imali slična iskustva i sa Taksinom Šinavatrom, bivšim premijerom Tajlanda, pa i javnost nije bila previše iznenađena - istakao je Kojčić.

U emisiji je potom objavljena i izjava Milojka Spajića, koji je odgovorio na optužbe iz afere.

00:48

Milojko Spajić

- Treba razumeti izjavu Spajića i posmatrati je ne samo u crnogorskim okvirima već i sa aspekta međunarodne zajednice. To je jako važno - rekao je Kojčić.

Silvija Slamnig pročitala je prve preliminarne rezultate na osnovu 51 odsto prebrojanih glasova.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track