LADA NIVA JE BESMRTNA: Rat ne jenjava, ekonomska kriza sve jača, ali kultni terenac ne posustaje, ovo je njegovo NAJNOVIJE IZDANJE
Foto: AvtoVAZ

modernizacija

LADA NIVA JE BESMRTNA: Rat ne jenjava, ekonomska kriza sve jača, ali kultni terenac ne posustaje, ovo je njegovo NAJNOVIJE IZDANJE

Auto -

Iako ruska auto-industrija prolazi kroz možda najveću krizu posle Drugog svetskog rata zbog sukoba u Ukrajini i brojnih sankcija koje su uvedene Rusiji, u AvtoVAZ-u ne odustaju od modernizacije svoje game.

Pošto su potpuno novi modeli pod znakom pitanja, akcenat je na doradi proverenih platformi i modela, odnosno optimizaciji postojećih resursa dokle god je to moguće.

Najbolji primer za to je svakako legendarna Lada Niva, čija je serijska proizvodnja počela daleke 1977. godine, ali je do danas opstala uz tek minimalna doterivanja. A opstala je pre svega zbog svoje izuzene robusnosti, pouzdanosti i izvanrednim voznim karakteristikama van asfalta.

Lada Niva
foto: AvtoVAZ

Originalna Lada Niva se sada nudi kao Niva Legend, a u ponudi je verziju sa troja i petora vrata, kao i ekstremna off-road verzija nazvana Bronto. Takođe, dostupna je i nova specijalna dostavna pikap verzija.

Najveća novost kod dostavne verzije su ojačanja kojima je nosivost dodatno povećana pa sada Niva prevozi još više tereta, ali se i lakše nosi sa zadacima koji se stavljaju pred vozila specijalne namene.

Naime, Niva postoji i kao vatrogasno vozilo, ali i vozilo za potragu i spašavanje. Međutim, kao dostavno vozilo, u zavisnosti od izvedbe, dorađena pikap Niva može preneti od 640 pa do čak 800 kilograma tereta, što je gotovo 200 kg više u odnosu na prethodnika.

Spomenimo i da dostavna Niva, uz veliku nosivost, može preneti i kabasti teret jer se kapacitet zadnjeg "bunkera" kreće i do 3,5 kubika. Zanimljivo je da je ovakva Niva dugačka 4,44 metra, a nudi se u izvedbi sa samo dva sedišta. Pikap Nivu je moguće dobiti i sa povećanom kabinom koja sadrži zadnju klupu, ali je tovarni prostor u tom slučaju manji.

1 / 11 Foto: AvtoVAZ

Ispod haube se i dalje nalazi pouzadni 1.7 benzinac sa 83 konjske snage i 129 Nm, i to u kombinaciji s ručnim petostepenim menjačem. Naravno, kultni pogon na sve točkove je takođe dostupan. Početna cena nove dostavne Nive je oko 15.300 evra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track