Najnovije vesti

SVE ZA PARE! Osvedočeni pokvarenjak Đelić pljuje Telekom i Telenor jer zgrće milione od Šolaka
Foto: Marina Lopičić, Printscreen

Raskrinkan boža derikoža

SVE ZA PARE! Osvedočeni pokvarenjak Đelić pljuje Telekom i Telenor jer zgrće milione od Šolaka

Politika
21:17h

Lažno se predstavljajući kao nepristrasni posmatrač, bivši ministar finansija Božidar Đelić uložio je sve svoje napore da spreči planiranu saradnju Telekoma Srbija i Telenora i tako pomogne svom dugogodišnjem poslovnom ortaku Draganu Šolaku i njegovoj Junajted grupi.

Tako je pokazao da i dalje za pare radi i govori šta mu se naruči - što su građani Srbije odavno shvatili, dok je, radeći u njihovo ime, nameštao prodaju Srbije za grupu izabranih tajkuna.

Izmišljotine

Đelić je, gostujući na televiziji N1, koja je u vlasništvu Šolaka, čak rekao da policija mora da upadne u Telekom zbog namere domaćeg preduzeća da ponudi saradnju Telenoru. Ono što je Đelić „zaboravio“ da kaže, a urednik emisije Jugoslav Ćosić „zaboravio“ da pita jesu poslovni dilovi između Šolaka i Đelića. Direktna umešanost Đelića u velike akvizicije SBB, operatera Junajted grupe, samo je jedan od njih. Sadašnja pozicija Đelića na mestu izvršnog direktora investicione banke Lazar, koja je u tome učestvovala, objašnjava ostrašćeni nastup Đelića na Šolakovoj televiziji dok je pljuvao po Telekomu. Da je osvedočeni pokvarenjak Đelić masno slagao kada je rekao na TV N1 da nema nikakav interes da se stavlja na stranu Junajted grupe, najubedljivije govori dokument o direktnom učešću Lazara u dilove koje je pravio SBB.

Šema

- Lazar je u prethodnom periodu pružao, pruža i u budućnosti bi mogao da pruža određene investicione bankarske usluge KKR-a i nekim njegovim podružnicama za koje je Lazar primio i mogao bi da primi kompenzaciju, uključujući, tokom prethodne dve godine savetovanje KKR-a ili njegovog pridruženog preduzeća u vezi sa predloženom akvizicijom SBB / Telemah grupe i savetovanje portfeljnog preduzeća KKR-a ili njegovog pridruženog preduzeća u vezi sa potencijalnom transakcijom... - navodi se u dokumentu koji je 2014. potpisao direktor Lazara Džozef Kasaneli.

Podsetimo, KKR je u to vreme bio većinski vlasnik Junajted grupe, a danas drži manjinski udeo u vlasništvu. Uticajni Juromani (Euromoney) pisao je da je najveći dil Lazara u privatnom sektoru bio upravo kada je savetovao KKR u preuzimanju SBB/Telemaha za milijardu evra. Zanimljivo je da se Lazar, u kojem radi Đelić, pojavljuje i kao savetnik bugarskom telekomu u situaciji kada ga je prošle godine kupila Junajted grupa.

Đelić je posle obavljenog posla u Srbiji otišao u Lazar i tako samo preselio svoju poziciju sa koje sklapa dilove.

Lazard
foto: Printscreen

Radio za tajkune

Božidara Đelića Srbija je upamtila kao jednog od ključnih ljudi koji su sproveli insajdersku, odnosno tajkunsku privatizaciju, u kojoj je prodaja po povlašćenim cenama bila namenjena ekskluzivnom klubu odabranih. Tadašnji ministar odradio je ključni posao za tajkune, pa nije neobično što je Srbiju napustio 2013. kao bogat čovek.

Inače, tek pošto je ovaj tekst objavljen na našem sajtu, Đelić nam je poslao odgovore, ali je evidentno izbegao da odgovori na sva naša pitanja. Mi ćemo nastaviti da istražujemo ovu temu, s obzirom na to da informacije koje imamo ukazuju da ono što tvrdi Đelić jednostavno nije tačno.

Odgovore Đelića prenosimo u celosti:

Kurir: U kakvim ste odnosima s Draganom Šolakom?

Đelić: Znam gospodina Šolaka, kao i stotine drugih poslovnih ljudi, to je deo mog posla. Tako znam i g. Lučića iz Telekoma i g. Bartoničeka iz PPF.

Kurir: Koliko ste vi lično i vaše kompanije dobili novca od Šolaka, odnosno njegovih kompanija?

Đelić: Nismo radili za Junajted grupu ni moja kompanija ni ja lično, te nismo ništa ni zaradili. Sa druge strane, moja banka je radila na privatizaciji Telekoma, koja na kraju nije sprovedena u delo. Ja ne radim u Srbiji na transakcijama sa učešćem države iz razumljivih razloga, te nisam radio ni na toj, ni na drugim transakcijama moje banke u Srbiji.

Kurir: Da li ste učestvovali u nekim poslovnim transakcijama koje su povezane s njegovim kompanijama? Ako jeste, molim vas objasnite nam o čemu je reč i koja je vrednost tih transakcija?

Đelić: Pre dve godine smo savetovali naše klijente, vlasnike jedne privatne bugarske telekomunikacione kompanije, na prodaji firme. Na otvorenom nadmetanju sa drugim potencijalnim kupcima najbolju ponudu je dala Junajted grupa. Kupac i prodavac su se dogovorili da ne daju detalje transakcije.

Kurir: Da li je stav o Telekomu koji ste izneli na N1 televiziji u utorak samo vaš stav ili predstavlja stav kompanije za koju radite?

Đelić: Ja sam izneo isključivo lični stav, kao građanin Srbije. Inače, kad me već pitate o telekomunikacijama, bilo bi dobro, da bi se izbegla razna nagađanja, da Telekom kao državna firma, a i vi objavite sve detalje o državnom novcu koji je upotrebljen u kupovini vašeg cenjenog lista. Vaši čitaoci su i poreski obveznici te sam siguran da će ih interesovati šta se radi s njihovim parama.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja