SVE O KORONI, JOŠ 7 OBOLELIH, UKUPNO 35: Srbija ne zatvara škole, ALI ZATVARA GRANICU PREMA RUMUNIJI!
Foto: Covid19.rs Printscreen

NAJNOVIJE INFORMACIJE pratite na kuriru

SVE O KORONI, JOŠ 7 OBOLELIH, UKUPNO 35: Srbija ne zatvara škole, ALI ZATVARA GRANICU PREMA RUMUNIJI!

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je potvrđeno još četiri slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 35, saopštio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

foto: Covid19.rs

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 31, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja. Do danas u 8 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja, sinoć u 20 sati, do jutros u 8 časova, testirani su uzorci 29 osoba od kojih je sedam bilo pozitivno i 22 negativna na novi korona virus.

foto: Covid 19.rs

Dosadašnje stanje pacijenata: Na intenzivnoj nezi jedan pacijent, ostali imaju blažu sliku. Jedan pacijent zaražen novim korona virusom, koji leži u КC Vojvodina, ima težu kliničku sliku bolesti i nalazi se na odeljenju intenzivne nege, ostalih 18 imaju lakšu kliničku sliku bolesti u stabilnom su stanju i dobro se osećaju, kaže direktor Кlinike za infektivne i tropske bolesti КCS Goran Stevanović. U Кlinici za infektivne bolesti u Beogradu leči se osam pacijenata koji su inficirani virusom Кovid - 19, da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, da skoro svi imaju lakšu kliničku sliku bolesti.

foto: Covid19.rs Printscreen

19.30 - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je večeras da će Srbija zatvoriti granicu prema Rumuniji u cilju sprečavanja širenja korona virusa u Srbiji. Lončar je kazao da će ta odluka biti doneta na vanrednoj sednici Vlade Srbije jer, kako kaže, postoji opasnost širenja virusa iz Rumunije.

17.49- Ministarstvo zdravlja uvodi 20 novih brojeva telefona za sve informacije o COVID-19

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja od danas uvodi dodatnih dvadeset brojeva telefona za sve informacije o COVID-19.

Listu svih brojeva telefona možete pronaći ovde.

17.42 Osnovan krizni štab

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je niz novih mera kojima se radi na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa korona u našoj zemlji.

Kako bi se obezbedilo blagovremeno i usklađeno postupanje i preduzimanje aktivnosti nadležnih organa, organizacija i službi, kao i drugih subjekata koje se odnose na suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, obrazovan je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Za korukovodioce Kriznog štaba imenovani su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković.

Članovi ovog tela su direktori relevantnih instituta i klinika, kao i predstavnici drugih relevantnih tela.

Na sednici je obrazovan Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu. Korukovodioci ovog kriznog štaba su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

17.10 Formiran tim psihologa koji će pružati psihološku podršku stanovništvu u situaciji proglašene epidemije virusom COVID-19.

S obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju Klinički centar Vojvodine je odlučio da oformi tim stručnjaka koji će telefonskim putem pružati psihološku podršku stanovništvu u vezi sa eventualnim psihološkim posledicama koje se mogu javiti u kriznim situacijama.

Naime, poznato je da se u vremenu epidemija kod stanovništva pojavljuje anksioznost i strah zbog čega želimo da kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova pružimo psihološku podršku ljudima da na najbezbolniji način prebrode novonastalu situaciju.

Četiri telefona uz koje će svakodnevno u vremenu od 08 do 20 časova dežurati psiholozi Kliničkog centra Vojvodine biće na raspolaganju stanovništvu od subote 14.03.2020. godine.

Telefoni su namenjeni isključivo za pružanje psihološke podrške stanovništvu.

BROJEVI TELEFONA: 066 822 30 82 066 822 30 83 064 808 35 55 064 802 88 98

17.01 Filozofski fakultet i Fakultet za bezbednost prešli na onlajn nastavu.

16.34 Otkazano 35.000 noćenja

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je razgovarala s predstavnicima Poslovnog udrženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES i Privredne komore Srbije o trenutnoj situaciji u ovom sektoru izazvanoj zdravstvenom krizom zbog korona virusa.

Predviđajući velike gubitke u poslovanju zbog smanjivanja broja domaćih i stranih turista i otkazivanja događaja i konferencija, razgovaralo se o merama kojima bi se ublažili negativni efekti trenutne zdravstvene krize na ovaj privredni sektor.

Predstavnici hotelijersko-ugostiteljske privrede istakli su da je od prvog kvartala i polovine drugog kvartala 2020. godine otkazano 7.132 individualna noćenja i 25.337 grupnih noćenja, tj. ukupno više od 35.000 noćenja.

Hotelijeri su predložili set hitnih mera podrške, naročito u odnosu na održavanje nivoa aktivno zaposlenih, kao i set mera za oporavak tržišta.

Dogovoreno je da će se zajednički stručni tim, koji će činiti predstavnici Vlade, nadležnih ministarstava, pomenutih udruženja i PKS u najhitnijem roku sastati i precizirati mere podrške Vlade Srbije.

14.41 - UB:Sednice nastavno-naučnog veća elektronskim putem

Univerzitet u Beogradu obavestio je svoje članice da sednice nastavno-naučnih veća, gde se okuplja više ljudi, održavaju elektronskim putem.

"U skladu sa odlukama nadležnih državnih organa, potrebno da u narednom periodu sednice nastavno-naučnih veća fakulteta i naučnih veća instituta koje okupljaju više od 100 članova budu održavane elektronskim putem", navedeno je na sajtu UB.

14.38 - 10 ODSTO POVEĆANJA PLATA TRAJNO ZA SVE ZDRAVSTVENE RADNIKE: Predsednik Vučić se videom oglasio na Instagramu

14.10 - KAKO SE PIŠE, VIRUS KORONA ILI KORONAVIRUS: Srpski lingvisti ukrstili koplja, buknula polemika

14.06 - Bezbedno je ići u škole i vrtiće, odgovorno tvrde srpski epidemiolozi.

13.54 - EPS za radnike na šalterima obezbedio maske i rukavice. U cilju zaštite zdravlja i sprečavanja širenja koronavirusa EPS je zabranio službena putovanja, odloženi su sastanci i okupljanja, a zaposlenima na šalterima obezbeđene su zaštitne maske i rukavice, navodi se u informaciji Tanjugu iz te državne kompanije. Kako se navodi, maske i rukavice zaposleni na šalterima će koristiti u skladu sa obavezama koje propišu nadležni. EPS je nabavio dezinfekciona sredstva i pojačao higijenske mere u svim prostorijama, a formiran je štab za preventivno delovanje.

foto: Marina Lopičić

13.49 - DIREKTORKA RFZO SRBIJE JASNA: Za svaki pokušaj poskupljenja maski, tržišna inspekcija!

Direktorka RFZO Sanja Škodrić izjavila je danas da su pojedine apoteke, zbog trenutne situacije u vezi sa korona virusom, podigle cene maski, nakon čega je na teren izašla tržišna inspekcija. Škodrić je dodala da će u svim sličnim slučajevima, čim nadležni saznaju za to, na teren izlaziti tržišna inspekcija.

13.40 - 20 dodatnih brojeva telefona za prijavu korone.

13.04 - UN pohvalile Srbiju.

13.02 - ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Sankcije za Alasa i čačansku gimnaziju jer su na svoju ruku zatvorili škole

12.59 - Dr Pelemiš: U Srbiji ima dovoljno testova za testiranje na koronu.

foto: Kurir TV Printscreen

12.35 - Stefanović obišao pripadnike MUP na aerodromu. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas, posle obilaska policijskih službenika na aerodromu „Nikola Tesla“, da policija primenjuje sve mere bezbednosti iz svoje nadležnosti u vezi korona virusa.

foto: MUP Srbije

„Pripadnici granične policije i ranije su se suočavali sa brojnim izazovima i uvek pokazivali da su dostojni svog posla“, istakao je Stefanović i naglasio da je policija tu da pomogne građanima u svim situacijama u kojima im je pomoć neophodna.

12.27 - Premijerka Srbije: Utakmice bez publike, ali škole ostaju otvorene! Struka rekla tako!

11.51 - Otkazan let Rajanera na liniji Bratislava-Niš. Kompanija Rajaner otkazala je let na liniji Bratislava-Niš-Bratislava koji je planiran za danas, saopštii su Aerodromi Srbije. Putnici će, kako se dodaje, biti zbrinuti u skladu sa procedurama avio-kompanije. Aerodromi Srbije poručuju da će nastaviti da, po dobijanju zvaničnih informacija od avio-kompanija, obaveštavaju putnike o eventualnim promenama u odnosu na najavljeni red letenja.

1 / 4 Foto: Ivana Majstorović

11.20 - Nakon uprave Gimnazije, danas je za nastavu zatvorena i Ekonomska škola u Čačku, prema odluci uprave te škole. Deca poslata kući posle drugog časa.

10.50 - Možete za Cirih avionom iz Beograda.

10.48 - Hakeri koriste koronu: Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je izbrišite!

10.46 - Roditelji dobili SMS da decu danas ne šalju u školu.

10.21 - Zabranjene posete domovima za stare.

09.50 - Roditeljski strah. Zatvorena gimnazija u Čačku: Od 562 đaka, nije došlo njih 313! Danas nema nastave (VIDEO)

09.10 - Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš trenutno se leči četvoro pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih troje za sada ne pokazuje simptome, dok jedan ima umerene simptome i u stabilnom je stanju. Svi pacijenti su hospitalizovani 10. marta uveče i 11. marta u ranim jutarnjim satima. Iz niške klinike navode da ostala tri pacijenta za sada ne pokazuju simptome, ali da su i oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa niškog Kliničkog centra, kako to propisane mere i algoritmi SZO predviđaju.

08.34 - Danas u apoteke stiže 15.000 maski. Sredstva za dezinfekciju i oko 15.000 maski danas stižu u državne apoteke koje posluju u sastavu Apoteke "Beograd". Direktorka Apoteke "Beograd" Jasminka Bjeletić kaže da će maske i sredstva za dezinfekciju danas biti dostavljene centralnim gradskim apotekama i dežurnim apotekama.

"Danas će Galenika farmacija dostaviti 15.000 novih količina hirurških maski za zaštitu od virusa. Mi svake nedelje dobijamo od 10.000 do 15.000 maski, međutim, to se rasproda u roku od dan ili dva", pojasnila je Bjeletić. Kako kaže, stiglo je obećanje od Galenika farmacija da će se od sledeće nedelje poboljšati snadbevanje maskama i da će isporučivati nedeljno od 30.000 do 50.000 maski. Od početka februara do danas u apotekama koje posluju u sastavu Apoteke "Beograd" prodato je oko 120.000 maski.

08.23 - Srpski graničari zaštićeni. Usled širenja korona virusa mnoge evropske zemlje najavile su preventivne mere na svojim graničnim prelazima, ali u praksi toga gotovo da nema na svakoj državnoj međi.

Na putu iz Srbije, preko Mađarske, ka Austriji, samo su pripadnici granične policije na srpskoj strani nosili zaštitnu opremu - masku i rukavice. Na mađarskoj strani granični policajci, ali ni carinici nemaju nikakvu zaštitnu opremu, iako je zemlja proglasila vanredno stanje usled korona virusa. Carinici i policajci vrše kontrole vozila i pasoša, kao što su činili i pre pojave virusa u Evropi.

Nema nikakvih kontrola zdravstvenog stanja putnika, kao što je merenje temperature i slično, iako su u koloni koja je čekala na ulaz u Mađarsku bila vozila ne samo iz Srbije, već Nemačke, Švajcarske, Austrije, Mađarske.

08.10 - Stokić: Troje pacijenata u KC Vojvodine, jedan negativan. Na intenzivnoj jedinici u Kliničkom centru Vojvodine, formiranoj za lečenje pacijenata od korona virusa, leče se tri pacijenta,od kojih je jedan u teškom stanju i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, izjavila je danas direktorka KC Vojvodine Edita Stokić. Ona je za TV Prva rekla da je četvrti pacijent otpušten na kućno lečenje pošto su testovi pokazali da je negativan na korona virus, a njegovo zdravstveno stanje se prati.

"Prvi pacijent je ujedno i prvi koji otkriven na teritoriji Srbije i on je hemodinamski stabilan. Njegovo stanje prati se 24 sata i on je u blagom pobiljšanju. Drugi pacijent nije, kako je preneto, u pogoršanju, ali je u teškom opštem stanju, na mehaničkoj ventilaciji i njegovo stanje prati se 24 sata. Juče je evindetirano prisustvo još jednog pacijenta, koji je hospitalizovan na klinici za intenzivne bolesti", objasnila je Stokić.

"Kada pišemo naliv perom ostane flekica od mastila. Virus korona je ta flekica od mastila. On se prenosi od mesta do mesta. Zato kada peremo ruke moramo da se potrudimo da zamislimo da imamo tu flekicu i da dobro operemo ruke", objasnila je Stokić dodajući da je jako važna dužina pranja ruku.

Stokić je istakla i da je važna mera zabrane okupljanja ljudi u većim broju, kao i čišćenje površina, ali i da se obrati pažnja na to "kako kašljemo, kijemo, koristimo maramicu, jer su to sve načini na koji se korona virus može preneti".

08.07 - Evo kakvo je stanje jutros u svetu. Prvi slučaj koronavirusa u Ujedinjenim nacijama - članica misije Filipina pri Ujedinjenim nacijama pozitivna je na korona virus, što je prvi slučaj te bolesti u sedištu Svetske organizacije u Njujorku. Ministar spoljnih poslova Filipina Teodoro Loksin napisao je na Tviteru da je zaražena članica diplomatske misije "mlada, puna duha i oseća se dobro".

foto: Covid 19.rs

08.05 - U Republici Srbiji do jutros u 8 časova, 13. marta 2020. godine, registrovano je 7 novoobolelih što je ukupno 31 potvrđen slučaj COVID-19.

foto: Covid 19.rs

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 31, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja. Do danas u 8 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja, sinoć u 20 sati, do jutros u 8 časova, testirani su uzorci 29 osoba od kojih je sedam bilo pozitivno i 22 negativna na novi korona virus.

07.55 - Kon: Na otvorenom prostoru nije isto kao u zatvorenom. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenom prostoru doneta prvenstveno da bi se usporilo prenošenje korona virusa i dodao da se virus ne prenosi jednako na otvorenom i u zatvorenom prostoru. On je poručio da bi sve manifestacije i proslave u naredna dva meseca trebalo svesti na manju meru i to ne samo one vezane za sport, već i odlazak u kafiće...

"Držimo situaciju pod kontrolom"

Kon je izjavio i da je situacija u vezi s korona virusom u Srbiji pod kontrolom i da struka za svaki od 24 zaražena slučaja zna kako je nastao. "Ovaj virus je ušao kod nas i prirodno je da će se širiti i prenositi. Naš cilj da usporimo prenošenje za sada je već dosta jasno uspostavljen. Za nedelju dana ipak nemamo iz dana u dan veliki skok i porast novog broja obolelih, mada on postoji, ali se održava na nekih šest slučajeva dnevno", rekao je Kon. On je kazao i da ne bi bilo dobro ukoliko dođe do naglog porasta broja zaraženih.

07.50 - Nestašica neće biti. Vlada Srbije će ublažiti nestašicu biocidnog preparata za dezinfekciju supstancom koja je jedini siguran preparat koji otklanja opasnost od virusa korona, dogovorom sa kompanijom "Sigma" iz Kule, potvrdio je tu informaciju i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Ova kompanija je jedini proizvođač opreme za proizvodnju hipohlorita u jugoistočnoj Evropi, koja otklanja opasnost od virusa korona, ali i SARS-a, pišu Večernje novosti.

Predsednik na Instagramu: Zajedno možemo sve. Predsednik Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbija na svom instagram profilu ocenivši da sve možemo da prebrodimo samo ako budemo jedinstveni i solidarni.

"Hvala vam što dobro razumete šta je to što država radi. Ovo je svetski proces i svetska muka. Borićemo se na najjači i najžešći način da sačuvamo svakog čoveka, svaku glavu u Srbiji. Molim vas za poverenje i racionalno ponašanje. Sve možemo da prebrodimo samo ako budemo jedinstveni i solidarni. Zajedno možemo sve", napisao je predsednik Vučić.

07.47 - Dobro jutro! Za početak, svakog jutra podsetnik! Podseća se da svi građani koji su bili u kontaktu sa obolelom osobom ili dolaze iz područja koje su pod intenzivnom transmisijom virusa, kao što je Italija, a imaju simptome koji ukazuju na zarazu, treba da se jave nadležnom epidemiologu. Napominje se da osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije, prehlade, treba da ostanu kod kuće, ali da budu u stalnom telefonskom kontaktu sa epidemiološkom službom ili svojim nadležnim lekarom.

Кontakt telefoni nadležnih epidemioloških službi prema mestu prebivališta mogu se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja.

(Kurir.rs/Covid.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track