Najnovije vesti

KAD ONI SLAVE ROĐENDAN, CEO BEOGRAD BESPLATNO JEDE SLADOLED: Evo zbog čega je pola Beograda trenutno u Bulevaru kralja Aleksandra (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

uz slavlje i humanitarna akcija

KAD ONI SLAVE ROĐENDAN, CEO BEOGRAD BESPLATNO JEDE SLADOLED: Evo zbog čega je pola Beograda trenutno u Bulevaru kralja Aleksandra (FOTO)

Beograd

Jedna od najstarijih poslastičarnica na Balkanu, čuveni "Pelivan", danas slavi svoj 168 rođendan.

 

Ova poslastičarnica je najpoznatija po svom sladoledu, za koji je Azir Pelivani sam smišljao recepte i prenosio sa kolena na koleno, a pričalo se i da je upravo on prvi koji je u tadašnju Jugoslaviju doneo sladoled na kugle.

 

Recepti su i dan danas porodična tajna, a da je kvalitet neprevaziđen, svedoči i potražnja upravo za ovom ledenom poslasticom.

 

foto: Privatna Arhiva

Vlasnici poslastičarnice u srcu grada, svake godine, tradicionalno, na dan rođendana, besplatno dele sladoled svakome ko dođe između 16:30 i 18 časova.

 

Beograđani, rekli bismo, su u ovu tradiciju odlično upućeni, pa se ogroman red ispred formira još pre samog početka.

 

Ono što, takođe, obeleži svaki njihov rođendan jeste i neka akcija koju organizuju u vidu humanitarne pomoći.

 

Ove godine, svako ko želi, može da donira sredstva za "Roditeljsku kuću", u organizaciji "NURDOR-a", koji je poznat kao organizacija koja se trudi da olakša život deci oboleloj od raka.

 

foto: Privatna Arhiva

Dakle, ukoliko ste u centru grada, požurite, zasladite se u "Pelivanu" i učinite dobro delo.

 

TRADICIJA DUGA 168 GODINA

 

Poslastičarnica je srušena 1941. u bombardovanju Beograda, da bi već 21. avgusta te godine Mustafin unuk Azir otvorio novu radnju pod nazivom “Pelivan”, koja i danas stoji na istom mestu na Bulevaru kralja Aleksandra 20.

 

Kroz “Pelivan” su prošli najveći majstori goranske poslastičarske veštine, a njihovi učenici (uglavnom rođaci) drže radnje širom Srbije. Danas tradiciju “Pelivan” nastavlja peta generacija porodice, sinovi Azirove ćerke Seije - Bara, Suhaib i Musab.

 

foto: Privatna Arhiva

Ova poslastičarnica je 1936. dobila Majstorsko svedočanstvo od kraljevine Jugoslavije, a u to vreme su pravili halvu, koju su u limenim kutijicama isporučivali specijalno za dvor. Posao je najbolje išao između ‘41. i ‘80, kada se dnevno prodavalo po 250 kilograma sladoleda i 600 litara limunade i boze, rekao je jedan od vlasnika.

 

BELEŠKE IVE ANDRIĆA

 

Iako je bilo i teških godina, ono na čemu su uvek insistirali jeste kvalitet, a najveći deo mušterija je stalan. Nekada su to bili razni političari stare Jugoslavije, Ivo Andrić koji je radnju čak pomenuo u svojim beleškama, a danas često možete sresti garnituru glumaca, novinara i pisaca.

 

(Kurir.rs/Z.A./Foto: Privatna arhiva)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...