ZORAN MODLI OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU MILANA MILOŠEVIĆA: 28 godina u sefu čuvao snimak pesme čuvene Magi iz EKV ! Poslušajte, čista MAGIJA ZVUKOVA (VIDEO)
Foto: Pritnscreen/Youtube

OBOŽAVAOCI ODUŠEVLJENI

ZORAN MODLI OTKRIO DUGO SKRIVANU TAJNU MILANA MILOŠEVIĆA: 28 godina u sefu čuvao snimak pesme čuvene Magi iz EKV ! Poslušajte, čista MAGIJA ZVUKOVA (VIDEO)

Pop kultura -

Grupa EKV je iza sebe ostavila muziku koja je ušla u legendu. Njihovi hitovi se slušaju decenijama, a nismo ni sanjali da će doći dan kada ćemo nenadano dobiti novu pesmu ovog starog, dobrog benda ili jednog njegovog člana, čuvene Margite Stefanović Magi.

Zoran Modli je pesmu obelodanio svima i oduševio fanove Ekatarine Velike, a mi prenosimo priču koja stoji iza umetničkog dela čuvanog u sefu dobrih 28 godina. Naime, kompozitor Milan Milošević se igrom sudbine susreo u jednom vračarskom muzičkom studiju sa Margitom, a onda su, igrajući se notama došli do pesme koju ćete upravo čuti ako do sad već niste.

"Ne znam za bolju osobu od tebe za ovo što ću da kažem," pisao mi je Milan, "a nadam se da ćeš imati strpljenja za celu priču, budući da je "scenario" zaista životni. Želeo bih da dopre do šire publike, a nisam siguran koji je način najbolji da se ovo podeli sa svetom", počinje priču Zoran.

Priča govori o poslednjem, nikad objavljenom snimku sa Margitom iz maja 1991. godine, snimku koji je nastao sasvim slučajno i u nastavku je kazuje Milan…

foto: Printscreen YouTube

"Elem, pre 28 godina, kao student druge godine na FMU, snimao sam muzički demo u kući jednog zajedničkog prijatelja na Vračaru. To je bio amaterski tonski studio, poseban zbog maltene muzejske kolekcije istorijskih elektronskih klavijatura, kao odraz strasti njegovog vlasnika prema elektronskoj muzici.

Noć pre tog neobičnog jutra nisam mogao da spavam. Imao sam ključ od studija. Ispostavilo se da su u tom podrumu, zapravo, snimale muzičke zvezde poput EKV, ali i neke tada još nedovoljno poznate grupe poput Mobi Dika i još nekih. Došao sam u studio sam tog ranog jutra, tog krajnje običnog, toplog, mirisnog majskog beogradskog jutra. Napravio sam sebi kafu. U tom neko iznenada, bez kucanja, otvori vrata podrumske sobe, a na vratima – Margita iz EKV!

Odmah sam je prepoznao, krajnje iznenađen što je srećem u vreme i na mestu na kom je zaista nisam očekivao. Neobično živahnog glasa za tako rani jutarnji čas, reče mi: "Hajde da nešto imrovizujemo, pa kako ispadne… Evo, pustiću traku da ide tek tako, bez stajanja i vraćanja, pa da vidimo, ha?"

I tako, neplanirano snimismo jednu punu tonsku traku od nekih četrdesetak minuta čiste muzičke aleatorike. U početku, uglavnom, muzičke besmislice, ali ubrzo, nešto kasnije, mnogo smislenije muzičike misli. U prvih 10 minuta čak mislim da se uopšte nismo ni razumeli, niti slagali u idejama; ali posle tog početnog, kriznog perioda, počeli smo da se nadopunjujemo u idejama – i završismo tu seansu krajnje ekstatično…

Sećam se da sam iz svoje naivnosti i neiskustva namerio da iste večeri sve to izbrišem sa trake. Ali hoćeš, Margita je kasnije dosnimavala svoje improvizacije na postojeći snimak, dodavajući svoje muzičke ideje, kao na kakvom muzičkom kanvasu. U narednih par nedelja, ta traka je postala jedini preostali vid komunikacije među nama.

Nakon tog jutra, Margitu nikada više nisam sreo.

Samo sam nailazio na tragove koje je ostavljala za sobom, na tonskom pultu u studiju – male ceduljice, kriptične podsetnike. Tek sada shvatam da je Magi radila demo-snimke i komponovala za budući EKV album, "Dum Dum". Čuo sam i neke grube snimke na klavijaturama koji su, sada to znam, bili prapočetak numera za album "Neko nas posmatra". Zapravo sam, kao kakav nepozvani svedok, ne kapirajući, slušao i gledao rađanje jednog od najznačajnijih "kamenova mudrosti" jugoslovenskog roka u njegovom izvornom, embrionalnom obliku.

Tek nekoliko meseci kasnije iste te 1991. godine preslušah naše delo i počeh da ga editujem, dok u jednom trenutku nisam došao do, otprilike, sedam i po muzickih minuta. To što smo napravili zazvučalo mi je kao da dolazi sa druge planete! Ništa slično do tada nisam čuo. Danas mi se čini da zrači duhom albuma grupe Pink Floyd iz 2014, "Endless River", izdatog dvadeset i tri godine posle onog našeg trenutka inspiracije i improvizacije!

foto: Pritnscreen/Youtube

Do sada je taj neobjavljeni snimak bio na analognoj traci u sefu prijatelja. Sef je otvoren ovog proleća, posle 28 godina. Mislim da je ovo poslednji neobjavljeni muzički snimak Margite Stefanović-Magi i jedini ikada urađen zajedno sa Aleksandrom Radulovićem-Futom, gitaristom i poznatim kompozitorom, koji je tek kasnije nasnimio svoj muzički doprinos na naš inicijalni duet.

Magi mi je na kraju rekla: "Neka se ovo zove NEMA NAZAD" Zapisao sam to u mom notnom bloku i ostalo je kao podsetnik sve do danas. Bio sam veoma mlad. Nisam tada bio u stanju u potpunosti da razumem njen poseban kreativni muzički dar.

Margitu nakon tog jutra više nisam video. Ta jedna efemerna, neobjavljena numera, "Nema nazad", ostala je kao trag jednog vremena i nekih divnih ljudi kojih, nažalost, više nema." . (Vankuver, 28. juna 2019, 2:56 PM, Milan Milošević)

Kurir.rs/Zoran Modli, Milan Milošević/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track