Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA: Ravena, evropska prestonica mozaika
Foto: Zorana Jevtić

poznati voditelj

ŽIKA ŠARENICA: Ravena, evropska prestonica mozaika

Stars

Današnja Ravena je grad koji se ponosi svojom slavnom i dugom istorijom, raznolikošću kultura koje su ostavile svoje spomenike.

To je glavni utisak koji ponese svaki posetilac koji prošeta ulicama ovog grada i obiđe ustanove kulture i tradicije i mnogobrojne bazilike i krstionice. Mene je ovih dana oduševilo saznanje da je ovaj grad sačuvao mnogobrojna obeležja vizantijskog nasleđa. Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove - sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Vizantijske kupole njenih crkava ukazuju na njeno istočno nasleđe.

Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, ona je evropska prestonica mozaika. Mozaik je u Raveni našao svoj poseban izraz i stil u mešavini simbolike i realizma, rimskog i vizantijskog uticaja. U okviru svojih drevnih zidina Ravena čuva najbogatije nasleđe mozaika, od kojih većina datira iz V i VI veka. Iz tog razloga, ranohrišćanske i vizantijske crkve i krstionice priznate su kao deo svetske baštine Uneska.

Najlepše freske možete videti u Bazilici Svetog Vitalija i Mauzoleju Gale Placidije. U Krstionici Arijani nalazi se jedinstven mozaik koji prikazuje krštenje Isusa Hrista bez odeće. Svi mozaici u ovom mestu ostaviće vas bez daha, a rukovodioci ovog izuzetnog grada sa mnogo ljubavi, stila i novca, naravno, angažuju mnogobrojne umetnike i arhitekte. Ono što je mene posebno oduševilo jeste obeležavanje ulica. Nazivi i brojevi urađeni su kao stilizovani mozaici, i to bez izuzetka.

Uz ove podatke, još nekoliko detalja o Raveni. Smeštena na Jadranskoj obali, ona je bila značajna luka koja je kontrolisala trgovinu između Istoka i Zapada. Bila je u V i VI veku prestonica Zapadnog rimskog carstva, pa prestonica Ostrogotskog kraljevstva, pa sedište vizantijske vlasti u Italiji. U VIII veku je nakratko zauzimaju Langobardi, pa ulazi u sastav Papske države. U XV veku je u sastavu Mletačke republike. Potom Ravena postaje deo Papske države, a od 1861. ujedinjene Kraljevine Italije.

Ovo pismo iz Ravene završiću podatkom da je ovde sahranjen i jedan od najvećih italijanskih pesnika, autor „Božanstvene komedije“ Dante Aligijeri.

Do naredne priče, vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...