Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Bazar ljudske solidarnosti
Foto: Zorana Jevtić

Žika Šarenica

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Bazar ljudske solidarnosti

Stars

U našem vremenu priča o ljudskoj solidarnosti deluje nestvarno. Želim da bacimo malo svetla na Humanitarni bazar održan prošlog vikenda na Beogradskom sajmu, na kome je sakupljeno više od 30.000 evra za najugroženije među nama.

I nije tu najvažnija suma. Po mom mišljenju je za primer način komunikacije. Bazar organizuju supruge ambasadora u našoj zemlji, a došlo je preko 2.000 ljudi. Imao sam zadovoljstvo da učestvujem i u pripremi i realizaciji ove veličanstvene manifestacije. Predsednica Međunarodnog kluba žena Milica Lundin, supruga ambasadora Švedske u Srbiji, nije krila veliku radost.

- Posećenost je bila dobra i sva izložena roba sa štandova je prodata. Umetnički program bio je šarolik i privukao je brojnu publiku. Tome su doprinele i glumice Tanja Bošković, koja je otvorila bazar, i Nevena Šarčević u ulozi voditeljke. Uspeli smo da prikupimo skoro istu sumu novca kao prošle godine, a sa manje učesnika - rekla je gospođa Lundin i dodala:

- Na bazaru je organizovana i lutrija, čiji prihod takođe ide u dobrotvorni budžet. Raspisali smo i konkurs za dodelu novčane pomoći prikupljene tokom bazara. Namera je da se kroz projekte usmerene na očuvanje kulturne baštine pruži podrška onima kojima je najpotrebnija: deci, starima, žrtvama nasilja, ruralnim sredinama, ljudima sa posebnim potrebama, kao i da se animiraju kompanije i ambasade da budu dobrotvori. Konkurs za dodelu sredstava traje do kraja godine, a pravo učešća imaju nevladine i neprofitne organizacije, škole i akademije, profesionalna i amaterska umetnička udruženja, lokalne kulturne i volonterske organizacije, kao i one koje se bave organizovanjem različitih vrsta kurseva. U ovoj godini evropskog kulturnog nasleđa biraće se projekti koji se bave kulturom, a koji za krajnje korisnike imaju upravo marginalizovane grupe.

Osećam potrebu da istaknem veliku posvećenost ovoj akciji supruge ambasadora Belorusije Marine Brileve, Kristine Cetl, Austrijanke koja je idealne uslove za biznis našla baš u Srbiji. Veliki doprinos su dale i dame iz Srbije koje su volonterski radile, među njima i Sonja Lapatanov, koja je događaj začinila izuzetnim umetničkim programom.

I na kraju, muškarci se nisu promovisali, ali su bili velika i svesrdna podrška.  

(Kurir / E.K. Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...