Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Obrenovački medaljoni
Foto: Zorana Jevtić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Obrenovački medaljoni

Stars

Obrenovac je jedna od šesnaest beogradskih opština.

U centru je pažnje javnosti ovih meseci, pre svega, zbog auto-puta Miloš Veliki, koji dotiče ovaj grad. Uskoro će lep i dug most biti spreman da premosti Savu i Kolubaru. Tada će se za tili čas iz Beograda u centralnu Srbiju. Trenutno se do Obrenovca putuje dugo. Velike su gužve preko Bariča. Brže se stiže od Obrenovca do Preljine nego od centra Beograda do auto-puta nadomak Obrenovca.

Blizina Obrenovca centru prestonice ima i dobre i loše strane. Po onoj narodnoj - što je bliže, to je dalje. Obrenovac je među prvim mestima u Srbiji dobio osnovnu školu, još 1824. Ove godine u decembru Obrenovac će obeležiti 160. imendan. Naime 7. decembra 1859. dekretom kneza Miloša ovaj grad je promenio ime. Do tada se zvao Palež.

Jedna od najstarijih i najuglednijih institucija u Obrenovcu je gradska biblioteka. Nalazi se u Ulici Miloša Obrenovića, a u njoj, pored nekoliko prostorija koje koriste čitaoci, jedna je zaključana. To je, kažu, knjazova soba. I ključ na vratima je specijalitet iz vremena Miloša Obrenovića.

Obrenovac ima i banju. Jedna je od najstarijih u Srbiji. Prva kupatila su sazidana još početkom prošlog veka, a mineralnu vodu porede s onom iz glasovitog Baden-Badena. Ponos Obrenovčana pa i cele Srbije su termolektrane „Nikola Tesla I“ i „Nikola Tesla II“. Obrenovčani se šale da će ih pepeo termoelektrane pretvoriti u Pompeju, ali se hvale i podatkom da svaka druga sijalica u Srbiji svetli zahvaljujući baš ovom izvoru svetla i električne energije.

Obrenovačka opština je jedna od retkih u Srbiji koja među čelnicima ima pripadnika romske manjine. Milan Janković, zamenik predsednika opštine, s ponosom priča o poštovanju prava njegovih sunarodnika i skladnom zajedničkom životu. I za kraj ono čime se ponosi predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković. Ističe podatak da je jedna društvena organizacija, koja nosi naziv Eko-dinar, posvećena najmlađima i brizi za pravilan razvoj mladih. Zahvaljujući Eko-dinaru, najmlađi Obrenovčani letuju i zimuju besplatno. Lep primer za ugled.

Do nove priče Vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...