BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH KRALJICA, A ŽIVOT JE NIJE MAZIO: Na vrhuncu moći je oterali iz zemlje, a njega je volela do SMRTI
Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

potresna sudbina lepotice

BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH KRALJICA, A ŽIVOT JE NIJE MAZIO: Na vrhuncu moći je oterali iz zemlje, a njega je volela do SMRTI

Pop kultura -

Soraja Esfandijari Bahtijari bila je iranska kraljica od 1951. od 1958. godine, a njena životna priča je sve samo ne idilična. Kada je saznala da ne može da rodi decu šah Mohamed Reza Pahlavi se razveo od nje i prognao je iz zemlje.

Odrastala je i školovala se po celoj Evropi - od Velike Britanije i Francuske do Švajcarske, a sudbina ju je odvela do iranskog šaha Reze Pahlavija. Pahlavi je pre nje bio u braku, a kako nije imao muškog naslednika sa egipatskom princezom Favzijom, on se razveo od supruge i bio je u potrazi sa ženom koja će mu roditi sina.

Sudbonosni susret

princeza Soraja, Soraja Esfandijari Bahtijari
foto: ARCHIVE / AFP / Profimedia

Nakon kraja svog prvog braka, misija šaha Reze bila je da pronađe novu ženu. Iste godine kad se razveo, 1948., njegova sestra princeza Šams ga je upoznala s predivnom tinejdžerkom, 16-godišnjom Sorajom koja joj je postala prijateljica.

Već 24 sata nakon njihovog susreta - par je bio veren. Ono što je privuklo Soraju kod Reze bila je njegova mešavina tradicionalnih ali i modernih vrednosti, što je savršeno odgovaralo njenom mešovitom poreklu.

Bolest

Reza je bio vanserijski bogat zahvaljujući svom ocu koji je nagomilao bogatstvo. Nedugo nakon veridbe, Soraja je obolela od tifusa i bila je vezana za krevet nekoliko sledećih nedelja. Za to vreme, Šah zaljubljen do neba je svakog jutra dolazio u njenu sobi i na jastuk joj je stavio jedan dragulj kao simbol njegove ljubavi i odanosti.

Grandiozno venčanje

Par se na kraju venčao 2. februara 1951, a Soraja je bila toliko slaba da je ispod venčanice nosila vunenu haljinu i vunene čarape. Nakon venčanja, Reza i Soraja su živeli kao u bajci - ali njihov idiličan život je počela da ugrožava činjenica da Soraja ne ostaje trudna.

Problemi

Kako Soraja nije ostajala trudna, lekar je pregledao i rekao da će proći godine, dok ne rodi naslednika, ali i da postoji mogućnost da nikada ne postane majka. Što je bio veliki problem za Pahlavija.

Uprkos pokušajima lečenja neplodnosti u Švajcarskoj, pomaka nije bilo, a šahu se sve češće sugerisalo da oženi još jednu ženu, piše Still.

Nije htela da bude druga

Reza je i sam počeo sve ozbiljnije da razmatra tu mogućnost, iako nije želeo. Prema šerijatu, šah je mogao da dovede novu ženu u porodicu - ako na to pristane prva žena. Sem toga, preduslovi su bili da ima dovoljno novca, što za bogatog Rezu nije bio problem, ali i fizičke kondicije da obe žene budu "zadovoljne". Sa Sorajom se pokušalo pregovarati da pristane na takav aranžman, ali ona je to apsolutno odbijala uz izjave da brak treba da bude svetinja, kao i njihova ljubav.

Ali, ubrzo je stiglo saopštenje za javnost iz roditeljske kuće šaha, kojem je kumovala njegova majka. U njemu je pisalo: "Njegovo Veličanstvo Muhamed Reza Šah Pahlavi smatra da naslednik prestola mora da bude direktnog porekla po muškoj liniji iz generacije u generaciju. S najdubljim žaljenjem, a u interesu budućnosti države i dobrobiti njenih ljudi u skladu s željom Njegovog Veličanstva, žrtvovaće svoju sreću i pristaće na odvajanje od Njegovog carskog veličanstva."

Razvod

Iako ga je fatalno volela, Soraja nije mogla da podnese ideju da njen suprug posećuje nečiju tuđu spavaću sobu, koliko god joj šah tvrdio da bi to bio samo fizički čin.

Razvod je postao zvaničan 21. marta 1958. kada je to šah javno obznanio na državnoj televiziji. Soraja se vratila u Francusku, gde je nakon duge depresije pokušala da započne novi život. Utehu je pronašla u poslu, nakratko se okušavši u poslu glumice.

Novi život

Slomljeno srce joj je lečio italijanski režiser Franko Indovina. Ali, ni u toj ljubavi nije imala sreće - nakon pet godina veze on je umro u avionskoj nesreći. Sa šahom, kao ni njegovom trećom suprugom nije nikad više komunicirala, a ceo život je proživela u borbi s tugom i depresijom. Umrla je 2001. a sahranjena je u Nemačkoj, u grobnici svojih roditelja.

Šahova deca nikad nisu došla na presto

Pragmatičan Reza koji je odlučio da žrtvuje svoju sreću zbog ostanka svoje porodice na prestolu po mnogima je time zapečatio svoju sudbinu. Ponovo se oženio 21-godišnjom Farom Dibu, koja mu je rodila sina. Naslednik zbog kojeg je žrtvovao sve nikad nije postao car - 1979. je u iranskoj revoluciji ukinuta monarhija, a sam Reza je umro u izgnanstvu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track