Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Adligat - šesta godišnjica Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Adligat - šesta godišnjica Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju

Stars

Obeležena je šesta godišnjica Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i 138-godišnjica od prvog otvaranja za javnost Porodične biblioteke Lazić.

Za Dan Adligata, iz Francuske, a preko Italije, stigao je dokument iz 1807. godine sa originalnim potpisom imperatora Napoleona I Bonapartea.

- Radi se o poklonu jedne grofice, koja nije želela da se njeno ime objavi. Nijedan veliki muzej na svetu nije veliki ako baštini samo lokalne artefakte, ma koliko oni značajni bili za svet. Luvr i Britanski muzej podjednako su značajni zbog svojih egipatskih i drugih svetskih zbirki, kao i zbog zbirki Francuske i Britanije. U tom pravcu i mi razvijamo Adligat, sa željom da se stvori svetsko čvorište kulture, umetnost i nauke. Nabavka dokumenta ovakvog značaja je samo jedan, ali važan korak u tom pravcu - kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat.

Radi se o neuobičajeno velikom dokumentu za to vreme ratova i kriza, što mu daje poseban značaj i vrednost. Potpisan je u slavnoj Palati Fonteblo u Parizu, 27. septembra 1807. godine. Jedan od najslavnijih vojskovođa istorije dokument kojim se daje milost dezerteru Aleksandru Bernaru Radelskom, osuđenom na „šesnaest godina nošenja kugle sa okovima i 1.500 franaka kazne“, potpisao je samo s „Napoleon“ uz obrazloženje: „dajemo prednost milosrđu nad strogosti zakona“. Pa ipak, osuđenik je dobio samo obično, a ne i potpuno pomilovanje.

U redovnoj poseti Adligatu planirano je da se istakne i veza Napoleona sa Srbijom, koja je višestruka i kompleksna. Napoleonova osvajanja i diplomatske akcije uveliko su se odražavala na Prvi srpski ustanak. Poznata je tvrdnja da se divio Karađorđu, kojeg je smatrao najboljim vojskovođom na svetu, a srpske vojskovođe su mu na neki način okončale karijeru - od 37 ruskih generala koji su učestvovali u Borodinskoj bici, čak 10 su bili Srbi ili srpskog porekla.

- Ono što me je posebno fasciniralo kod ovog dokumenta jeste to što je zarobljenik slovenskog porekla, iz posebne jedinice francuske vojske koja je formirana od bivših zarobljenika i od ljudi sa osvojenih teritorija. Zatim, svedočanstvo o neprikosnovenom pravnom uređenju francuske imperije. Jedan običan dezerter prošao je komplikovane sudske procese, a na kraju, da bi bio pomilovan, odobrenje su morala da potpišu trojica visokih državnih činovnika i sam imperator. Fascinantno! - ističe potpredsednica Adligata, advokat Gorica Lazić.

Do nove priče

Vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...