Najnovije vesti

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE Direktor Beogradske poslovne škole u sukobu interesa i mora biti razrešen: Glasao za sebe i zaposlio svog sina!
Foto: Printscreen YouTube

Traži se razrešenje sa javne funkcije

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE Direktor Beogradske poslovne škole u sukobu interesa i mora biti razrešen: Glasao za sebe i zaposlio svog sina!

Društvo

Agencija za borbu protiv korupcije donela je rešenje kojim je direktoru Beogradske poslovne škole Đuri Đuroviću zbog sukoba interesa izrečena mera preporuke za razrešenje sa javne funkcije

 

Postupajući na osnovu prijave Agencija je pokrenula postupak i 26. maja 2017. godine utvrdila da je Đurović po dva osnova prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

 

Prvo, Đurović je prilikom izbora direktora škole kao član Saveta škole glasao za sebe, čime je doveo sebe u sukob interesa.

 

Nakon toga, Đurović je kao već izabrani direktor učestvovao u donošenju odluke o zaposlenju svoga sina Slobodana Đurovića na poziciju asistenta i time opet sebe doveo u sukob interesa.

 

Nakon utvrđenih nepravilnosti, Agencija je u skladu sa zakonskim mogućnostima izrekla javnu preporuku za razrešenje sa javne funkcije direktora Beogradske poslovne škole. Iako je ova preporuka doneta još u maju, Đurović je i dalje na funkciji.

 

Đurović je protiv rešenja koje je doneo prvostepeni organ Agencije izjavio žalbu Odboru Agencije. Odbor bi u roku od dva meseca, otprilike sredinom avgusta 2017. godine, trebalo da donese konačnu odluku. Ukoliko i Odbor potvrdi da je prekršio Zakon, Đurović može da podnese tužbu Upravnom sudu, a sve dok se ne okonča sudski postupak on može da ostane na funkciji direktora.

 

U toku vođenja postupka Đurović je dao izjavu Agenciji da je Slobodan Đurović njegov sin, ali i dodao da on kao direktor škole nije odlučivao ko će biti izbran na konkursu za zapošljavanje, već je to radila stručna komisija.

U slučaju njegovog izbora za direktora, Đurović je naveo da je tačno da je kao član Saveta škole učestvovao u postupku za izbor direktora, ali „to što je bio kandidat ne znači da je trebalo da se povuče ili da ne učestvuje u odlučivanju, jer on nije povezano lice sam sa sobom, niti je krvni srodnik sam sa sobom“ stoji u obrazloženju Rešenja Agencije.

 

Agencija za borbu protiv korupcije vodi još jedan postupak u slučaju Đure Đurovića, o čemu je BIRN već pisao.

 

Agencija je u maju pokrenula i vanrednu proveru prihoda koje je Đurović prijavio u svojoj imovinskoj karti. Naime, u registru imovine funkcionera vidi se da je Đurović pored nekretnina, prijavio samo platu od 472,000 dinara mesečno.

 

BIRN je u svom istraživanju došao do saznanja da su njegova prosečna mesečna primanja bar 20 puta veća od prosečnih plata predviđenih finansijskim planom Škole za 2017, i da iznose oko 1,6 miliona dinara.

Agencija još uvek nije završila postupak provere Đurovićevih prihoda.

 

(Kurir.rs/Javno.rs/Foto Youtube printscreen)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: OPREZ! Kurir TV na usijanom beogradskom asfaltu!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...