Najnovije vesti

Smenite Đura Đurovića: Upisivao studente bez prijemnog ispita! Čovek koji prima 1.330.000 mesečno i kaže da mu je i to malo!
Čovek koji prima 1.330.000 mesečno i kaže da mu je i to malo!, Foto: Fonet, Marina Lopičić

afera "Alavi direktor"

Smenite Đura Đurovića: Upisivao studente bez prijemnog ispita! Čovek koji prima 1.330.000 mesečno i kaže da mu je i to malo!

Društvo

Ministarstvo prosvete je u internoj reviziji Beogradske poslovne škole, na čijem se čelu nalazi Đuro Đurović, o čijim aferama Kurir danima piše, otkrilo čak 37 nepravilnosti, među kojima je upis studenata bez prijemnog ispita, ali i upis u ogranke škole koji nemaju ni dozvolu za rad, kao i nenamensko trošenje sredstava!

Iako je Nastavno veće BPŠ pre dva dana izdalo saopštenje u kojem je podržalo svog direktora i zvanično saopštilo da ni u jednoj, pa ni u internoj budžetskoj reviziji Ministarstva prosvete nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom poslovanju, Kurir otkriva da je ovo daleko od istine.

Među 37 nepravilnosti prednjače: namensko trošenje sredstava, neosnovano sticanje prihoda, kršenje javnosti u radu, narušavanje kvaliteta nastavnog procesa, netačna i nekorektna isplata plata i neekonomično korišćenje sopstvenih sredstava škole, kršenje odredbi Zakona o radu, ali i preporuka Vlade Srbije. Ali ni to nije sve.

- U postupku revizije utvrđeno je da škola upisuje studente na studijske programe visokoškolske jedinice van sedišta ustanove, u Sremskoj Mitrovici, Novoj Varoši i Čačku, koje BPŠ nema u svojoj dozvoli za rad. Škola upisuje više studenata na studijske programe od broja studenata utvrđenim dozvolom za rad. BPŠ odobrava upis u prvu godinu studija bez polaganja prijemnog ispita, a koji se ostvaruje na osnovu prava obnove upisa (reaktiviranje statusa studenta i prelazak s drugih visokoškolskih ustanova) - navedeno je u nacrtu Izveštaja o izvršenoj internoj reviziji u BPŠ za 2016. godinu, obavljenoj u martu ove godine.

foto: Kurir.rs

Takođe, navodi se da škola opštim aktom nije utvrdila merila za visinu školarine za samofinansirajuće studente. - Utvrđeno je da škola vrši samostalno investiranje sopstvenih prihoda i isplatu sredstava na ime dotacija neprofitnim organizacijama, što predstavlja nenamensko trošenje. U školi se javne nabavke vrše bez primene odredba zakona, što je dovelo do neekonomičnog poslovanja, netransparentnosti postupka i ima elemenata zloupotrebe - navedeno je u izveštaju. Revizorska grupa je istakla 15 mera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, nezakonitosti i zloupotreba, a od kojih do danas skoro nijedna nije izvršena.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak protiv direktora BPŠ nakon niza tekstova u Kuriru, u kojima smo otkrili da je Đurović sam sebi dodelio mesečna primanja od 1.330.000 dinara, ali i da je zaposlio na mestu asistenta, a zatim i profesora, svog sina Slobodana sa platom od 375.000 dinara. Upravo je zbog tog sukoba interesa Agencija za borbu protiv korupcije još u decembru 2017. objavila zvaničnu preporuku da se Đurović razreši s ove javne funkcije. I to mu je bilo malo, pa je Đurović hteo sam sebe da nagradi sa 32.000.000 dinara ili 264.000 evra. Kurir je nedavno otkrio da su u BPŠ zaposleni i srodnici visokih državnih funkcionera, ali i da je direktor donirao 2.300.000 dinara sa računa BPŠ kako bi se pilotima kupile "rej ban" naočare.

Brojke

  • 37 nepravilnosti otkrilo Ministarstvo prosvete u internoj reviziji Beogradske poslovne škole
  • 15 mera za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, nezakonitosti i zloupotreba istakla revizorska grupa

Dosijei zaposlenih u drvenom ormanu

U nacrtu ovog izveštaja interne revizije kao nepravilnost je utvrđeno i to što se personalni dosije zaposlenih čuvaju u kancelariji šefa kadrovske službe zaključani u drvenom ormanu! - To nije bezbedno jer može doći do nestanka i fizičkog uništenja u slučaju krađe, poplave ili požara - navodi se u izveštaju Ministarstvu prosvete.

foto: Fonet

Ko je zapravo Đuro Đurović? Bivši sudija i čovek čvrste ruke

Posle niza tekstova u Kuriru, mnogi su se ovih dana zapitali ko je zapravo Đuro Đurović, čovek koji je sebi dodelio mesečna primanja od 1.330.000 dinara i još izjavio da mu je to malo. Naime, Đurović je rođen u Kovrenu 1955, Pravni fakultet je upisao u Podgorici, a završio u Beogradu, dok je doktorsku disertaciju odbranio na Evropskom univerzitetu u prestonici Srbije. Prvo je radio kao pravnik u fabrici tekstila u Bjelom Polju, zatim je bio sudija Osnovnog suda u Baru, a 2000. godine je izabran za sudiju Saveznog suda. U BPŠ je od 2006, gde je prvo predavao privredno i krivično pravo. Dok je bio kandidat za direktora, za medije je izjavio da, "ako bude izabran, nijedan član uprave, pomoćnici i savetnici neće ostati na svojoj poziciji", što je sproveo. Čuvena je i njegova izjava da "što je majka za svoje dete, to je BPŠ za svoje studente", ali i da ga obavezuje njegovo poreklo, jer su mu preci "ratovali i ginuli na Kolubari, na Mojkovcu, na Sutjesci". Sebe je nazvao čovekom čvrste ruke.

Kurir.rs/Jelena Pronić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...