Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Vremenski prozor Kupinovo
Foto: Vladimir Šporčić

Priče o ljudima I drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Vremenski prozor Kupinovo

Stars

Kupinovo je jedino sremsko selo koje je bilo kraljevski grad

Proteklog vikenda imao sam čudesan susret sa srpskom istorijom. Direktan i otrežnjujući. Današnje Kupinovo, u sremskoj opštini Pećinci, najjužnije je naselje u Vojvodini. Najstariji deo sela sačuvan je i zaštićen kao etno-selo i tu se nalaze neke od najstarijih kuća u Vojvodini.

Preteču današnjeg naselja predstavlja tvrđava Kupinik, čije se ruševine nalaze u jugoistočnom delu Obedske bare. Kupinovo je nastalo od srednjovekovnog grada Kupinika, kojeg su sazidali Mađari najverovatnije u 14. veku, kao kraljevsko utvrđenje na levoj obali Save.

Kupinovo je jedino sremsko selo koje je bilo kraljevski grad. U njemu se nalazi Crkva Svetog Luke, poznata kao Despotska crkva, koja je najstarija pravoslavna crkva severno od Save i Dunava. Iz temelja rušena, obnovljena je 1730. godine. Jezgro sela začelo se oko Crkve Sv. Luke, zadužbine despota Đurđa Brankovića, i kasnije se širilo u jedinom mogućem pravcu prema severoistoku, jer je južna strana bila močvarna. Crkvu su obnovili srpski kapetan Mihailo Vasić i žitelji oko 1730. godine. Danas je crkva, zajedno s baroknim ikonostasom Jakova Orfelina iz 1780, zaštićena zakonom.

Kupinik se prvi put pominje 1388. godine kao ugarsko kraljevsko utvrđenje na levoj obali Save. Početkom 15. veka ugarski kralj Sigismund poklonio je Kupinik despotu Stefanu Lazareviću. Posle pada prestonog Smedereva 1451, u njega se uselio stari despot Đurađ Branković, koji je tu često boravio sve do kraja 1455. godine. Padom Smedereva, Kupinik je bio poslednja prestonica srpskih despota. Postao je poslednja prestonica srpskih vladara kada ga je legendarni despot Vuk Grgurević, poznat kao Zmaj Ognjeni, dobio od ugarskog kralja zbog ratnih zasluga protiv Turaka.

Turci su osvojili Kupinik 1521. godine i spalili ga. Od tada Kupinik prestaje da bude prestonica, a Sulejman Veličanstveni prodire ka Beogradu, osvaja ga i razara. Tada je deo materijala iz Kupinova prenet u Beograd da bi se obnovila Beogradska tvrđava. Pored Kupinova, na malom ostrvu u jugozapadnom delu Obedske bare, leže danas vidljivi ostaci grada Kupinika.

Kupinovo je poznato i po Obedskoj bari, koja se pročula širom sveta još od sredine 19. veka kao raj za ptice, a naročito zbog evropske kolonije egzotičnih ibisa.

Do naredne nedelje i nove priče

Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...