Najnovije vesti

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Mudrosti Nikole Tesle
Foto: Zorana Jevtić

Žika Šarenica

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Mudrosti Nikole Tesle

Stars

Na Božić 1943. otišao je veliki um sveta, naš čovek Nikola Tesla. Bio je briljantan inženjer, naučnik i pronalazač. Čovečanstvu je odgonetnuo 700 tajni. Najpoznatiji je po otkriću naizmenične struje. Bežična komunikacija je danas tako normalna, a prvi ju je primenio Tesla. Pa laseri, iks zraci, radari, robotika...
 

Uz ovaj podsetnik preporučujem posetu Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici u Beogradu. I raduje činjenica da je tokom prošle godine zabeležio rekordnu posetu.


Danas vam prilažem podsetnik na nekoliko važnih misli koje nam je ostavio Nikola Tesla. Svaki Srbin trebalo bi da ih zna i primenjuje kad je moguće. Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka. Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio. Čovek mora da vežba umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada. Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti. Učio sam mnoge jezike, proučavao literaturu i umetnost, proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio. Od svih sila trenja, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva „najveće zlo u svetu“.


Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njenih sila za potrebe čovečanstva.


Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom savladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.


Ako ne znate kako, posmatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.


Do naredne nedelje, Vaš Žika


(Kurir.rs /Foto: Zorana Jevtić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...