Najnovije vesti

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Srbin Mirko iz Perua
Foto: Zorana Jevtić

SRBIN IZ LIME

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Srbin Mirko iz Perua

Stars

U emisiji „Žikina šarenica“ gost je Mirko Radović, Srbin iz Lime u Peruu. Od 2001. živi na relaciji Peru-Srbija. Evo njegove priče.

Mirko je od detinjstva slušao razgovore između babe i dede na njemu nepoznatom jeziku. Objasnili su mu da je to srpski jezik. Njegovi deda i baba su, pošto su podržavali ideju kraljevine, morali da napuste Jugoslaviju još 1948, pa su se iz Priboja uputili u Peru. U zemlju zlata krenuli su sa ćerkama Mirjanom i Rosalvom, dok se Mirkov otac rodio na brodu 1950. godine. Ubrzani život, posao i briga o porodici učinili su da pre Mirka nijedan član porodice Radović ne poseti Srbiju. Ovaj vlasnik štamparije i muzičar dolazi u Srbiju nekoliko puta godišnje. Mirko je snimio i CD sa pesmama na španskom jeziku, od kojih su dve posvećene Srbiji.

- Kao mali stalno sam zapitkivao deku i baku, a oni su mi pričali o našoj istoriji i kulturi. Bilo je tužno jer su počeli da zaboravljaju srpski jezik. Kupio sam avionsku kartu, iako baba i deda nisu bili za to, i počeo da obnavljam kontakte sa familijom iz Čačka, Sevojna, Podgorice, Republike Srpske. Kao muzičar predstavio sam se publici na Egzitu pred 4.000 ljudi! - kaže Radović, čija je porodica prihvatila katoličku veru, ali je on 2010. odlučio da se u manastiru Sveti Nikola u Pribojskoj Banji vrati pravoslavlju. Godinu dana kasnije, krstio je i ćerke Milicu i Milenku:

- U Peruu Srba ima manje od stotinu. Slavimo Božić 7. januara, Novu godinu 13, a Svetog Jovana obeležavam već nekoliko godina. Baba i deda su krenuli od nule. U borbi za opstanak nisu imali vremena da razmišljaju ni o Jugoslaviji, ni o pravoslavlju.

Zato Mirko čuva tradiciju preko nekoliko grupa na Fejsbuku, koje povezuju Balkance koji žive u Argentini, Venecueli, Čileu... Pošto je direktor firme, sam organizuje svoje vreme, pa pet puta godišnje dolazi u Srbiju.

- Srbija nije idealna, ali ja se ovde osećam odlično. Izgledam kao latino momak, ali u meni je ipak srpski gen najjači - siguran je Mirko, koji je ispričao i o neobičnoj tradiciju u porodici Radović, kada je o imenima reč:

- Imam četiri brata: najstariji Milovan živi u Limi, ja sam drugi, Mihailo je u Atlanti, a Milenko i Milan su, takođe, u Americi. Moj deda se zvao Milivoje, baka je Milka, tetka Mirjana, moj otac Miodrag, a moja deca su Milica i Milenka. Svi na Mi.

Vredi saslušati Mirka. I priču. I pesmu.

Do nove priče, vaš Žika Šarenica

(Kurir.rs /Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja