Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA: Jasikovica i njena znamenja
Foto: Zorana Jevtić

voditelj

ŽIKA ŠARENICA: Jasikovica i njena znamenja

Stars

Osnovni princip grčke etike „ništa preko mere“ u Jasikovici može lako da se proveri i potvrdi.

Dovoljno sunca, dovoljno izvora i bistre vode, dovoljno mesečevog sjaja raspoređenog po brdima, pašnjacima i gustim krošnjama, dovoljno mira i svežine - i sve čisto i pogledu nesmetano. Nije kneginja Milica ovde dolazila samo zbog blizine Kruševca. Jahala je sa pratnjom proplancima i pričala s Jefimijom o junacima, poginulim muževima, knezu Lazaru i despotu Uglješi Mrnjavčeviću. Sedoše dve posestrime da napišu knjigu. Na vrhu lista je godina 1395, a ispod se nižu kitnjasta slova povelje. Inače, originalna povelja se čuva u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona.

Jednoga dana 1191. godine, na manastirska vrata je zalupao mladić umoran od dugog puta. Rastko Nemanjić je, protiv volje oca Nemanje, napustio srpski dvor i svetovni život i sklonio se na Svetu goru. Kada ga je potera iz Srbije pronašla, on im je bacio svoje svetovno odelo i pramen odrezane kose, kao znak da je prekinuo sa svetovnim životom.

Nije Savino kucanje na manastirska vrata ostalo bez odjeka u dušama potonjih Nemanjića, naročito Milice. Prenosila je Milica to i na svog supruga Lazara. Lepote Jasikovice je poklonio manastiru Pantelejmonu. Kada je Sava krenuo na put, nije ostavio Srbiju bez prinčeva. Braća su mu koračala kraljevskim putevima. Stefana će Sava krunisati u kraljevskom manastiru Žiči, a stariji brat Vukan će postati gospodar Duklje. Godine 1335. Vukanov unuk knez Vratko dobiće kći Milicu, koja će postati srpska kneginja i žena kneza Lazara. Narodna epska poezija će opevati kneza Vratka kao hrabrog Jug Bogdana.

Milica je u srcu gradila svoj hram. Kada ga je prenela na obalu Ljubostinjske reke, gde je prvi put srela Lazara, dala mu je ime Ljubostinja. Sazvala je 1393. sabor kako bi predala vlast sinu Stefanu Lazareviću. Tada se povukla u Ljubostinju kao monahinja Evgenija. Nije zaboravila posestrimu Jefimiju, koja je u Ljubostinji primila veliku shimu, najviši stepen monaštva.

Stvari često primaju lepotu reči koje ih označavaju. Za Jasikovicu su to trepetljika, manastir Pantelejmon, kneginja Milica, Sveti knez Lazar, bistri izvori, akademik Miodrag Ibrovac. Ova osećanja i činjenice poželeo sam da podelim sa čitaocima Kurira jer evo, već 11. put, u mom rodnom selu Jasikovica, s mojom suprugom Zoranom priredih manifestaciju Pozdrav letu s našim prijateljima umetnicima i divnim ljudima iz trsteničkog kraja. Danas o tome i u emisiji „Žikina šarenica“ na televiziji Pink.

Do nove priče, Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...