Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Povlenska sremušijada
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Povlenska sremušijada

Stars


Udruženje se bavi i zaštitom Taorskih vrela, obnavljanjem vodenica na njima i turističkom valorizacijom planine Povlen. Uz najavu pete manifestacije koja se održava ovog vikenda, evo nekoliko važnih podataka o ovom kraju. Taor je bilo jedino selo južno od Valjeva, na udaljenosti od 36 km

Meštani povlenskog sela Donji Taor, u čijem se ataru nalaze Taorska vrela, osnovali su udruženje Zaštita prirode Donji Taor i pre nekoliko godina pokrenuli turističku manifestaciju Povlenska sremušijada, zasnovanu na vrednostima ove zdrave samonikle biljke i njenom izobilju na Povlenu.

Udruženje se bavi i zaštitom Taorskih vrela, obnavljanjem vodenica na njima i turističkom valorizacijom planine Povlen. Uz najavu pete manifestacije koja se održava ovog vikenda, evo nekoliko važnih podataka o ovom kraju. Taor je bilo jedino selo južno od Valjeva, na udaljenosti od 36 km.

Šezdesetih godina 19. veka počinje naseljavanje ovog planinskog sela, koje se smestilo na otprilike 1.000 m nadmorske visine i tada nastaju dva Taora - Gornji i Donji. U tim predelima, vodenice su bile neki od glavnih proizvodnih pogona. Za vreme prve vladavine kneza Miloša u Srbiji je bilo oko 200 vodenica ukupno, a samo u valjevskom kraju 16. Sto godina kasnije, samo na području Povlena, postoji oko 200 vodenica. Danas se neke od njih obnavljaju.

Na Taorskim vrelima se nalazi i jedna vodenica čuvena po tome što je u nju radnju jedne priče smestio pisac Milovan Glišić. Reč je o vodenici Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira. Postoji jedna priča da je u Taoru postojao vampir Rade Milovanović, koji je umro mlad. Njegova žena je ostala pre njegove smrti u drugom stanju, pa je on svake noći dolazio u kuću, naložio bi vatru i stavio jedan cvet pored njenog jastuka. Kad se ona porodila, dobila je sina Sinišu, a vampir se više nije pojavljivao.

Taorska vrela i Gornji i Donji Taor su još uvek puni lepote i tajni, i možda jednog dana, kada se snovi mnogih vodenjara okamene, kao što je i sedra ovde okamenjena, ostaće Taor i Taorska vrela da u sadejstvu sa zvezdama svedoče o jednom životu koji će možda nekim pokolenjima biti putokaz za jedan novi život.

Koliko ćemo još moći da uživamo u Taorskim vrelima, to niko ne može da nam kaže. Ali jedno je sigurno - neće još dugo trajati. Naime, voda sa ovih vrela i reke Skrapež se odvodi ka Kosjeriću i svake godine je ima sve manje i manje u njenom prirodnom ambijentu. Zato treba iskoristiti slobodno vreme i obići ovu lepotu Srbije.

Do naredne nedeljei nove priče Vaš Žika Šarenica

(Kurir.rs / Foto:Zorana Jevtić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...