Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Srbi Džeksonovci iz Kalifornije stigli u Srbiju
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Srbi Džeksonovci iz Kalifornije stigli u Srbiju

Stars

Veoma sam se obradovao pozivu prijatelja Ljubiše Rajičića, koji često boravi u Kaliforniji, u gradu Džeksonu, da se nađemo u Skadarliji sa pedesetak Srba i njihovih prijatelja koji su stigli u Srbiju. Imao sam veliko zadovoljstvo da se družim i pripremim zanimljivu televizijsku priču.

Evo nekoliko podataka o našem trajanju u ovom američkom gradu. U ovom gradu nalazi se i Crkva Svetog Save, najstarija srpska pravoslavna crkva na tlu Amerike, sagrađena 1894, koju je osnovao i sagradio prvi srpski monah koji je rođen na ovom kontinentu, Sveti Sevastijan Džeksonski, koji je kanonizovan pre pet godina.

Portal Srbin info beleži: „O Srbima iz kalifornijskog gradića Džeksona znamo ponajviše po onoj nadaleko čuvenoj i vatrenoj proslavi pravoslavnog Božića. Svi, dakako, pamtimo snimke na kojima kolona džipova zauzima busiju nasred glavne gradske ulice, dok iz njih izlaze ljudi naoružani dugim cevima. U gradu koji su u vreme ‚zlatne groznice‘ na Aljasci osnovali srpski i italijanski doseljenici. U Džeksonu se pravi i najbolji hleb u Americi, pogađate, upravo u pekari jednog Srbina. Najpoznatiji filmski kauboj svih vremena Džon Vejn često je dolazio i odsedao u lokalnom hotelu ‚Nacional‘, koji, naravno, drže Srbi.

Upravo su vlasnici tog hotela i organizatori letnjeg kampa za srpsku i decu iz mešovitih brakova, tokom koga najmlađi imaju prilike da nauče nešto više o kulturi, jeziku i tradiciji njihovih predaka. U lokalnoj Crkvi Svetog Save čuvaju se tragovi, fotografije i zapisi o tome kako su lokalni Srbi svojevremeno kao dobrovoljci otišli na Solunski front da pomognu svojoj braći na putu povratka u okupiranu otadžbinu.“

A o tome koliko su Srbi kao zajednica poštovani, govori da je nekoliko Iraca i Nemaca i njihovih porodica, između ostalih zamenik lokalnog šerifa, prešli u pravoslavlje i danas se deklarišu kao Srbi. Među njima je i Laza, Amerikanac koji je zajedno sa još nekoliko prijatelja boravio u Srbiji povodom jubileja Srpske pravoslavne crkve - osamsto godina autokefalnosti, obišao brojne svetinje i o tome pripremio nadahnutu priču. O svom motivu da postane pravoslavac ispričao mi je u današnjoj emisiji.

Do naredne priče Vaš Žika Šarenica

Kurir/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...