Najnovije vesti

USVOJEN ZAHTEV MLADIĆEVE ODBRANE: Trojica sudija biće izuzeti zbog pristrasnosti
Foto: EPA

Haški tribunal

USVOJEN ZAHTEV MLADIĆEVE ODBRANE: Trojica sudija biće izuzeti zbog pristrasnosti

Crna Hronika

HAG/BEOGRAD - Međunarodni sud u Hagu usvojio je zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz apelacionog veća koje će razmatrati Mladićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

 

Odlukom koju je doneo sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), iz apelacionog veća izuzeti su zbog "utiska da su pristrasni" predsedavajući Teodor Meron (Theodor) i članovi Karmel Ađijus (Carmel Agius) i Liu Daćun (Liu Daqun).

Sva trojica su dugogodišnje vodeće sudije Haškog tribunala. Meron je bio dugogodišnji predsednik Tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika tog suda. Ađijus je bio potpredsednik i predsednik Tribunala, a sudija Liu Daćun potpredsednik.

 

Danas objavljenom odlukom, sudija Antoneti praktično je usvojio argumente Mladićeve odbrane da sudije Meron, Adjijus i Daćun nisu nepristrasne zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri VRS osudjeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

 

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Adjijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osudjujuću presudu grupi oficira VRS predvodjenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osudjenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osudjujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

 

Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

 

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osudjen na 15 godina zatvora.

Umesto njih, današnjom odlukom, u apelaciono veće koje će razmatrati Mladićevu žalbu postavljene su sudije Emparani Mami Ričard Radžonson (Mparany Mamy Richard Rajohnson), Priska Matimba Nijambe (Prisca Matimba Nyambe) i Geberdao Gustave Kam (Gberdao).

 

U apelacionom veću, po danas objavljenoj odluci, biće i sudije Sejmor Panton (Seymour) i Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya).

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića, Haški tribunal je u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Oslobođen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština. Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...