Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Svetosavski balovi
Foto: Zorana Jevtić

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Svetosavski balovi

Stars

Vreme je svetosavskih balova. U bečkom hotelu „Šenbrun“ prošlog četvrtka održan je tradicionalni bal. Danas će biti bal na Seni u Parizu. U Banji Koviljači u obnovljenom Kur salonu ponovo Svetosavski bal. A kako je sve počelo sa balovima u nas Srba? O tome sam najviše podataka pronašao u zanimljivim beleškama Jovana Đorđevića.

Biti viđen na balu u 19. veku u Beogradu bila je stvar prestiža. Među prvima koji su organizovali balove bili su knez Aleksandar Karađorđević i kneginja Persida. Potom organizovanje balova preuzima knez Mihailo Obrenović. U to vreme najbolja posela priređuje Anka Konstantinović, ćerka kneza Jevrema, Miloševog brata. U njenoj kući su se održavala ženska, umetnička i šarena posela. Na šarenim poselima se sviralo, pevalo i pričalo, a među gostima je bio često i knez Mihailo. Trajala su od pet po podne do osam uveče.

Kasnije, kod kraljice Natalije, supruge kralja Milana Obrenovića, posela su se održavala četvrtkom od osam do ponoći. Plesali su se kadril, mazurka, polka, valcer, ali se igralo i narodno kolo. Kasnije su balove priređivali i Draga Mašin, kralj Petar Karađorđević, pa kralj Aleksandar i kraljica Marija, i na kraju, knez Pavle i kneginja Olga.

Bal se delio na dva dela - do ponoći i od ponoći. Oficiri su bili u paradnoj uniformi sa odlikovanjima. Oružje su ostavljali u garderobi. U ponoć se otmeniji svet povlačio, a kada bi se red igara iscrpeo, nije bilo više stroge etikecije, a muziku su plaćale kolovođe. Za vreme odmora, kavaljeri i dame su išli podruku, salom ukrug, i to su bili trenuci za udvaranje. Slobodne devojke imale su notese da bi beležile redosled igara i udvaranje onih koji su ih za taj ples zamolili.

Godinu dana posle balova u Beogradu, održan je prvi Svetosavski bal u Beču. Tradicija slovenskih balova počela je pre više od 170 godina. Na balu u Beču 1847. godine bilo je prisutno preko 2.000 zvanica, među njima Vuk Karadžić sa ćerkom Minom. Gosti su bili ugledni Sloveni u Beču, diplomate, srpski ministri sa suprugama, visoki oficiri, dvorske dame. Svirao je Štrausov orkestar, a plesali su se valcer, kadril, polka, mazurka, ali se igralo i srpsko kraljevo kolo. Štraus je dirigovao orkestrom i više puta ponavljao srpske igre.

Do naredne nedelje, vaš Žika Šarenica

(Kurir.rs /Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja