Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Putuj, pa saznaj!
Foto: Zorana Jevtić

KOLUMNA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Putuj, pa saznaj!

Stars

Pažnju su ovih dana privukle izreke o putovanjima

Jedna koja posebno motiviše, a glasi: „Spakujte kofere, isplovite iz sigurne luke. Otkrivajte, sanjajte, istražujte!“ Ili ova: „Putovanja vraćaju snagu i ljubav u vaš život!“ Posebno je važno da iskoristimo slobodno vreme i obilazimo i istražujemo mesta u Srbiji. Na tome insistira već skoro 15 godina rubrika emisije „Žikina šarenica“ „Spakuj kofer“.

Simbolično samo. Možete i peške u okolinu, autobusom, pokrenite svoj automobil. Tako ovog vikenda stigosmo u okolinu Mionice. Jovan Đorđević u šarenim pričama poklanja priču o manastiru Bogovađa. Predanje kaže da je slepi Grgur Branković osnovao manastir Bogovađu i živeo u njemu do svoje smrti 1548. godine.

U „Dabinom jevanđelju“, koje je sačuvano u Bogovađi, nalazi se zapis Hadži Ruvima, u kome se kaže da je on došao u porušeni manastir sa svojim bratom jeromonahom Mandarijem i podigao je crkvu u čast Svetog Georgija. Ktitori ovog hrama 1545. godine bili su Jovan i Pavle Velimirović, zemljoposednici iz Jabučja.

Tokom prve polovina 18. veka, u manastiru je postojala škola, a 1761. godine manastir je bio opljačkan, da bi 1789. Bogovađu spalili Turci. Monasi manastira Bogovađa su se preselili u manastir Velika Remeta u Sremu.

Hadži Ruvim je započeo gradnju nove crkve 1791. godine, a radovi su završeni 1794. Podigao je i česmu blizu manastira, za koju se veruje da ima svetu vodu, „Božju vodu“, i upravo odatle potiče i verovanje da je Bogovađa tako dobila ime.

Godine 1813. Turci su ponovo uništili manastir. Gradnja crkve i obnova konaka trajala je od 10. juna do 10. decembra 1816. godine.

Glavni majstor je bio Milutin Godevac iz Bosne, a radove je lično nadgledao knez Miloš. Godine 1852. završena je nova i veća crkva, koja i danas postoji.

Crkva manastira u Bogovađi je jednobrodna građevina s kratkim transeptom ispred oltara i visokim baroknim zvonikom na zadnjoj strani. Ikonostas je oslikao 1858. godine Milija Marković, slikar iz Požarevca, sa svojim sinovima Radovanom i Nikolom. Manastir je znatno oštećen tokom Prvog svetskog rata 1914. godine, kada je Hadži Ruvimova biblioteka uništena.

Crkva je obnovljena 1930. Danas je Bogovađa ženski manastir.

Do naredne nedelje i nove priče, Vaš Žika Šarenica

(Kurir.rs /Foto: Žika Šarenica)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...