Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: I Srbi imaju Indijanu Džonsa
Foto: Zorana Jevtić

Živorad Nikolić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: I Srbi imaju Indijanu Džonsa

Stars

Nalik na Indijanu Džonsa iz filmova koji su spojili arheologiju, avanturu i fantaziju, dr Momir Korać je najzaslužniji što smo u poslednjih petnaestak godina počeli da shvatamo kakva je burna prošlost bila na području Srbije u vreme Rimskog carstva i kakvi su nam bili preci starosedeoci, pre dolaska prabraće sa severa.

On je čovek koji na lokalitetu glavnog grada Gornje Mezije radi tri i po decenije, rukovodi projektom i arheološkim parkom Viminacijum, direktor je Arheološkog instituta u Beogradu. U Viminacijumu se pred njim pojavilo nekoliko divnih ranohrišćanskih fresaka, boginja i bogova, jedini amfiteatar na ovoj teritoriji i šest dinosaurusa. Njegova ekipa je pronašla memoriju sa zbirkom zlatnih novčića i veoma značajne kapsule sa pločicama od zlata.

Polet i podršku Koraću daje multidisciplinarni tim mladih istraživača, sastavljen od geofizičara, stručnjaka koji se bave daljinskom detekcijom, geomorfologa, matematičara, elektroinženjera, patologa iz više domaćih institucija. Miško Korać je od Viminacijuma napravio prvorazrednu arheološku i turističku atrakciju. Više od 70.000 posetilaca svake godine obiđe ovaj dragulj koji mnogi doživljavaju kao balkansku Pompeju.

Opljačkan od Huna, delimično iskorišćen za gradnju Smederevske tvrđave, opelješen od lokalnog stanovništva, procesom gradnje termoelektrane „Drmno“ i parama svetskih ‚‘kolekcionara‘‘, Viminacijum je i dalje bunar čuda. U arheološkom parku postoji izuzetna infrastruktura za posetioce. Natkriveni su nekropola, terme i ostaci severnog zida. Amfiteatar i dvorana sa dinosaurusima su dodatne atrakcije koje izazivaju radoznalost namernika sa svih strana.

Korać je sa svojim saradnicima poneo u svet izložbu ‚‘Put rimskih imperatora kroz Srbiju‘‘ i arheološki park Viminacijum, približavajući četiri veka rimske imperije kroz biografije 18 imperatora rođenih u provincijama daleko od Rima, a blizu Dunava. Posle evropskih zemalja i SAD, izložba je oduševila i stanovnike Južne Amerike. Ovog leta u Viminacijumu biće još nekoliko specijaliteta. Pravih. Priprema hrane po Apcijevom kuvaru. Ukusno je. Probali su juče i gledaoci „Žikine šarenice“.

Do sledećeg čitanja, pozdrav.

Vaš Žika

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja