Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Složni mozaik Srbije
Foto: Zorana Jevtić

PRIČE O LJUDIMA I DRUGIM POSTOJANOSTIMA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Složni mozaik Srbije

Stars

Sajmom „Složni mozaik Srbije“, na kojem se predstavljaju saveti nacionalnih manjina, obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava, uz poruku da Srbija poštuje i ceni sve različitosti.

Obeležavanje je počelo 1950, dve godine nakon što je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje. U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje sajam „Složni mozaik Srbije“, koji će se održati u hali 5 Beogradskog sajma. Direktorka Kancelarije Suzana Paunović istakla je da manifestacija predstavlja najbolji način da se pošalje poruka o značaju ljudskih prava. Paunovićeva je rekla da se sprovodi akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, kao i da je posle niza godina aktiviran budžetski fond za nacionalne manjine. Srbija podjednako voli i poštuje sve svoje građane, svaku različitost ceni, prihvata i želi da je sačuva, jer ona jeste naša velika prednost, stoji u poruci povodom ovog dana.

Po popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi 83,3 odsto Srba i 21 etnička zajednica. Istraživanja pokazuju da su građani i građanke koji žive u siromaštvu, sa invaliditetom, zatim žene, Romi, stariji i druge društvene grupe u povećanom riziku od nepoštovanja ili kršenja ljudskih prava, i to na tržištu rada, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, medijima.

Ne može se govoriti o ljudskim pravima, a da to ne obuhvata poštovanje prava žena i manjina u Srbiji, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Ona je istakla i da je odgovornost svih borba da sve marginalizovane i višestruko diskriminisane grupe građana i građanki budu prepoznate kao ravnopravni članovi našeg društva. Mihajlovićeva je istakla da 10. decembar treba da nas podseti da su ljudsko dostojanstvo i sloboda temelj za izgradnju modernog i razvijenog društva.

Iz „Složnog mozaika Srbije“, pozdrav od Žike Šarenice

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja