Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Ramska tvrđava
Foto: Zorana Jevtić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Ramska tvrđava

Stars

Tvrđava Ram je najstarija artiljerijska tvrđava u Srbiji. Ima 36 topovskih otvora, 10 više od kalemegdanske tvrđave. Nema tačnih podataka o vremenu nastanka tvrđave Ram, ali se prvi put pominje 1128. godine kao mesto u čijoj blizini su se sukobile vizantijska i mađarska vojska. Za Ram su se otimali Ugri, Vizantijci, Turci.

Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Tika uložila je preko 1,5 miliona evra u obnovu devastirane Ramske tvrđave.

Koordinator turskih kompanija koje sprovode restauraciju, a sada turistički vodič na tvrđavi Ram, Ilija Jačanović, kaže da je urađena 21 analiza originalnog maltera kako bi se koristio identičan onom koji je korišćen prilikom zidanja:

- Našli smo identičan kamen, tj. rudnik kamena, iz koga smo donosili kamen za sadašnju restauraciju. Nismo koristili cement, gvožđe, već drvene grede, slične onima koje su se i tada koristile, tako da je Ramska tvrđava, iako nova, sačuvala autentičnost, a arheolozi su se trudili da nam pomognu da njena izgradnja bude ista kao pre 500 godina. Podsećam na priče u kojima je zabeleženo da je sultan Bajazit II, kada je došao na ovo područje, toliko bio oduševljen da je tu spustio svoj ćilim, pomolio se Bogu i rekao: „Ovde mi podignite tvrđavu.“

Pre njega u Ramu su bili Rimljani, koji su podigli mauzolej, kružnog oblika, 13 metara u prečniku i tri metra debljine bedema, što govori o njegovoj važnosti, a na rimskoj tabli na steni ispod tvrđave piše: „Jupiteru, najvećem i najmoćnijem, barjaktar Sedme Klaudijeve legije Gaj Ličinije Rufin podiže ovu tablu.“

Turci nisu srušili mauzolej, već su oko njega podigli tvrđavu koja je bila značajna za njihove osvajačke pretenzije ka Austriji, a otkriće skupocenih predmeta svedoči da tu nije bila samo vojska.

Završena je obnova Rama, Ilijini poslodavci su se preselili u London. I njemu su ponudili preseljenje, ali srce je odlučilo drugačije. Zagledao se u lepu Ramljanku i odustao od Londona. Dobio je novi posao i sada kao vodič opisuje ovu neverovatnu tvrđavu. I nije sam. Istoričarka Slađana Marković našla je srodnu dušu u Kragujevcu. Posle kratkog boravka u Šumadiji zajedno su se vratili u Veliko Gradište. Glavni njen posao je priča o tvrđavi Ram i istoriji ovog kraja.

Do nove priče.

Vaš Žika Šarenica

Kurir.rs 

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...