Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA: Jakuti, prijatelji Srba
Foto: Zorana Jevtić

PIŠE ZA KURIR

ŽIKA ŠARENICA: Jakuti, prijatelji Srba

Stars

Brojna ekspedicija umetnika iz Jakutije ovih dana završava svoj boravak u Srbiji. Deo svoje kulture i tradicije prikazali su u Zadužbini Vuka Karadžića i na koncertu u Ruskom domu, a gostovali su i u "Žikinoj šarenici" na TV Pink.

Umetnici iz Jakutije otpevali su nekoliko svojih pesama. Bila je to prilika da se otpeva i naša "Pukni, zoro" i vidi ples šamana. Zamenik ministra inostranih poslova Jakutije Vladimir Vasiljev kaže da je to najveća autonomna oblast u Rusiji. Ima samo milion stanovnika, među kojima je čak 127 nacija, a najbrojniji su Jakuti, ima ih oko pola miliona.

Mikica Vuletić, predsednica Srpsko-jakutskog prijateljstva, kaže da je saradnja sa ovim narodom izuzetna. Česti su susreti i u Srbiji i Jakutiji. Krajem juna, kada breze ozelene i nastupe bele noći, za Jakute nastupa nova godina i kratko leto. Posle osam meseci surove zime i temperatura koje ponegde dostižu i minus 70 stepeni, Jakuti, koji sebe nazivaju Sahi, raduju se suncu i prirodi. O počecima saradnje priča i Vesna Šalović. Poseban utisak ostavlja njihov glavni nacionalni praznik Iseh, kada se, uz zvuke drombulja, klanjaju svojim bogovima "zaštitnicima". Čak i u sovjetsko doba komunisti nisu uspeli da uguše taj praznik, a od početka devedesetih godina prošlog veka, Iseh je zvanični praznik te najveće ruske oblasti, koja zauzima čak trećinu njene teritorije.

U Jakutiji priroda je lepa, a narod dobrodušan. Vladimir Vasiljev ističe i ono što je važno za višenacionalna društva kakvo je jakutsko:

- Poštujemo druge, ne želimo nikome loše, zato se kod nas nacionalno pitanje nikada ne pokreće.

Kaže da se Jakuti veoma raduju gostima:

- Uvek ću ti najbolje mesto dati u kući, i sve što ti treba. Nije važno da li si stranac ili ne. A u vreme praznika, kada se očekuju gosti, na stolu mora da bude bogato posluženje. Meso irvasa, ždrebeta, najbolja riba.

Jakuti brižno čuvaju tradiciju. Međunarodni festival svirača na drombuljama najveći je umetnički događaj. Učesnici tog festivala, zajedno sa mnogobrojnim lokalnim ansamblima, u vreme praznika oborili su Ginisov rekord. Jednu melodiju odsviralo je, pod budnim okom predsednice Ginisove knjige rekorda Kler Burges, u prepunom zdanju lokalnog cirkusa 1.434 svirača. Zvuk drombulja deo je njihove šamanske kulture. Ali pravih šamana je malo ostalo. Danas postoje uglavnom narodni lekari. Šamanski obredi sada su samo deo proslave Iseha, koji "prenosi pokolenjima ljubav i dobrotu".

Do naredne nedelje i nove priče,Vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...