Najnovije vesti

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Rtanj krije piramidu?!
Foto: Zorana Jevtić

NEOBIČNO

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: Rtanj krije piramidu?!

Stars

Došao mi je do ruku ovih dana novi broj naučnog magazina Galaksija.

Glavi urednik Stanko Stojiljković skrenuo mi je pažnju na neobične naslove: Gde stanuju najveći srpski naučnici? Šta se kuva u crnoj rupi? Pa onda priča o Teslinim nanonaočarima. A tu je i priča o srpskoj planini Rtanj, koja u sebi krije drevnu piramidu.

To je jedna od najlepših planina Srbije, tvrdio je svojevremeno veliki Jovan Cvijić. A onda Pavle Premović u svom tekstu dopisuje ovo:

- Na prvi pogled ima izgled poprilično pravilne trostrane piramide. Međunarodni istraživači zaključili su 2013. da je nastala pre oko 500.000 godina i da je malo verovatno da se to desilo u nekom od uobičajenih geoloških procesa, već da je sagrađena od neke vanzemaljske civilizacije. Misterija? I Srbija ima brojne naučno neobjašnjive misterije, od najčuvenije nazvane „Kremansko proročanstvo“ do tajni veličanstvene planine Rtanj. I mnogi u svetu od svega ovakvog naprave turističku atrakciju. Kod nas, međutim, misterije Srbije turistički, pa onda i finansijski, zanemaruju lokalne samouprave, pa i državne uprave.

Putokaz za planinu Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji na području opštine Boljevac.

A onda... Priča se da je čuveni pisac naučnofantastičnih romana Artur Klark tvrdio da planina Rtanj predstavlja pupak sveta.

Lokalna legenda kaže da je Rtanj centar ove divne plave planete Zemlje.

Priča se da je Adolf Hitler pokazao veliko interesovanje za ovu planinu i da je pre osvajanja vlasti boravio na njoj.

Ugledni engleski dnevni list Telegraf objavio je pred očekivani smak sveta 21. decembra 2012. da će Rtanj jedino preživeti!

I da na kraju nabrajanja rtanjskih čuda dodamo izreku američkog astronauta Nila Armstronga: „Misterija čini čuda, a čudo je osnova čovekove želje da razume.“

Uostalom, priča se da je i svemir izgrađen od priča!

Do naredne nedelje i nove priče, Vaš Žika Šarenica

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja