PROBLEMA JE MNOGO, A VEĆ NA JESEN SRBIJU ČEKA PAKAO: Stari ili novi selektor u prilici da ostvari HET-TRIK na klupi ORLOVA
Foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

ozbiljan zadatak

PROBLEMA JE MNOGO, A VEĆ NA JESEN SRBIJU ČEKA PAKAO: Stari ili novi selektor u prilici da ostvari HET-TRIK na klupi ORLOVA

Fudbal -

Srbija je neslavno okončala učešće na Evropskom prvenstvu. Posle toga, isplivao je sav prljav veš iz tabora Orlova. A, Srbiju čekaju ozbiljna takmičenja već od septembra.

Srbija, EURO 2024
foto: Damir Dervišagić

Pojedine strukture u FSS traže ostavku selektora Dragana Stojkovića Piksija, govorka se da će nacionalni tim preuzeti trener stranac. Pominju se imena Joakima Leva, Feliksa Magata, Andree Pirla...

EURO 2024, Dragan Stojković Piksi
foto: Nemanja Nikolić

Ukoliko nekim čudom Dragan Stojković ostane selektor Srbije, jer ima važeći ugovor, sasvim je izvesno da u nacionalni tim neće pozivati kapitena Dušana Tadića. Upitan je i status Aleksandra Mitrovića, kao i braće Sergeja i Vanje Milinković-Savić. Prva dvojica su davali, blago rečeno, čudne izjave tokom EURO 2024, kada je u pitanju Piksi, narušavajući njegov autoritet. Golman Vanja Milinković-Savić imao je sukob u jednom lokalu sa navijačima. Ako bude novi selektor, on će odlučiti o njihovom statusu, ali je izvesno da će više pažnje biti poklonjeno mlađim igračima poput Vlahovića, Jovića, Samardžića... Ali i nekim novim imenima.

Kakva će biti sudbina Dragana Stojkovića i njegovih saradnika biće poznato u narednih nedelju dana. Odluke koje će biti donete, moraće da budu brzo završene. Zašto? Pa, zato što fudbalere Srbije već u septembru čeka Liga nacija i to igranje u A diviziji.

Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić
foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Prvi protivnik biće Španija, a onda slede i okršaji sa Danskom i Švajcarskom. Liga nacija je idealno takmičenje, da selektor, a ma ko to bio, da li Piksi, ili neko novo lice, napravi tim za kvalifikacije za Mundijal u Americi, Kanadi i Meksiku. A, kvalifikacije počinju u martu 2025. godine. Nisu daleko.

Žreb za kvalifikacione grupe, za SP 2026. biće održan u decembru. Na tom Mundijalu biće 48 reprezentacija, a Evropa će umesto 13 imati 16 predstavnika. Samo pobednici iz 12 kvalifikacionih evropskih grupa idu direktno u Ameriku. Svi drugoplasirani, uz četiri najbolja tima Lige nacija koja nisu kroz kvalifikacije izborila prolaz, boriće se za preostala četiri mesta. Surov sistem, nema šta.

Još nije poznato po kom principu će se vrednovati reprezentacije i njihov koeficijent. Trenutno, ako to bude po rang listi FIFA, Srbija bi bila u drugom šeširu. Zajedno sa Ukrajinom, Poljskom, Švedskom, Velsom, Mađarskom, Turskom, Slovačkom, Rumunijom, Češkom, Škotskom i Norveškom.

EURO 2024, Srbija, Slovenija, Dušan Vlahović
foto: Nemanja Nikolić

Iz prvog šešira vrebaju Francuska, Engleska, Belgija, Španija, Holandija, Portugal, Italija, Hrvatska, Nemačka, Švajcarska, Danska i Austrija. Sa poslednje dve, a zašto ne i sa Hrvatskom, Italijom i Švajcarskom moglo bi da se ravnopravno igra.

Ukoliko bi Srbija izborila prolaz na Mundijal u Americi, to znači da bismo vezali tri velika takmičenja zaredom. Podvig koji nije viđen od kada smo samostalni, jer je tako nešto pošlo za rukom samo bivšoj državi, i to pre 60 godina.

Kvalifikacije za Mundijal 2026.

Prvi šešir

Francuska, Engleska, Belgija, Španija, Holandija, Portugal, Italija, Hrvatska, Nemačka, Švajcarska, Danska i Austrija.

Drugi šešir

Srbija, Ukrajina, Poljska, Švedska, Vels, Mađarska, Turska, Slovačka, Rumunija, Češka, Škotska i Norveška.

Treći šešir

Grčka, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Severna Makedonija, Crna Gora, Severna Irska, BiH, Izrael.

Četvrti šešir

Bugarska, Luksemburg, Jermenija, Belorusija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Farska Ostrva, Letonija, Litvanija.

Peti šešir

Moldavija, Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenštajn, San Marino.

Kurir sport

00:46

Srpski navijači u Minhenu uoči utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track