Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Hristov hiton u Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Hristov hiton u Srbiji

Stars

U Srbiji već nekoliko meseci u hramovima po nekoliko dana boravi hiton, deo odeće koju je Isus Hrist imao u trenutku raspeća. Od danas ova svetinja je u Hramu Svetog Trifuna u Malom Mokrom Lugu, dakle, u Beogradu. O ovom događaju priča prota Miodrag Popović, starešina hrama, koji je za ovu priliku napisao i pesmu koju su otpevali naši istaknuti umetnici: Sloboda Mićalović, Lena Kovačević, Aleksandar Srećković.

- Hiton ili časnu rizu iz Rusije su doneli ruski monasi Arsenije i Valentin iz Spasojakovljevsko- dimitrijevskog manastira iz Velikog Rostova. Kada vernici dođu u dodir sa hitonom, dešavaju se čuda - po meri vere svakog čoveka. Hiton je deo Isusove odeće koji je napravila Bogorodica, jednodelna tkanina bez ijednog šava od tanke kamilje dlake. Svetinja je nestajala bez traga i nekoliko puta je bila pronalažena, a početkom devetog veka hiton je doniran Karlu Velikom prilikom njegovog krunisanja. Nakon toga svetinja je postavljena u opatiju francuskog grada Aržantej u blizini Pariza. Pre četiri godine čestica hitona data je u Jaroslavsku eparhiju Ruske pravoslavne crkve.

Zapisi svedoče kako su se čuda božja dešavala i da je pomoć od Boga došla do mnogih ljudi koji su uspeli da dodirnu svetinju ili da se samo mole oko nje. Iz jevanđelja znamo da je žena koja je patila 12 godina od teške bolesti bila izlečena samo dotaknuvši Hristovu odeždu.

Srbija je prva zemlja u koju je stigao hiton iz Rusije pre nekoliko meseci, i to na zahtev srpskog naroda koji je molio ruskog patrijarha da ta svetinja dođe u Srbiju. Ruski patrijarh je blagoslovio da hiton obiđe sve eparhije u Srbiji da bi se narod okrepio u veri i da bi bio mir među ljudima. Ruski monasi sa hitonom su bili već u Leskovcu, Šapcu, Vranju, Pančevu i u drugim mestima, a obišao je i nekoliko mesta u Republici Srpskoj.

Inače, Bogorodica je, prema predanju, izatkala ukupno tri hitona za svog sina, prvi je nosio kada je bio mali, drugi kao mladić i treći kada je razapet. O istoriji hitona prota Popović kaže i ovo:

- Za vreme stradanja Isusa Hrista, u odredu rimske vojske u Jerusalimu nalazio se i jedan Gruzin Elioz, koji se sa ostalim vojnicima nalazio ispod krsta i bacao kocku za Hristovu rizu, koja je upravo njemu pripala. On je doneo u mesto Mčet i poklonio svojoj sestri Sidoniji. Čuvši da joj je brat učestvovao u raspeću Hristovom, istog trenutka padne mrtva držeći čvrsto hiton Hristov i bi sahranjena s njim.

Kasnije, iz njenog groba nikne kedar, točeći miro, odnosno ulje. Vremenom kedar padne i mesto se zaboravi, a sveta Nina, prosvetiteljka iz Gruzije, pomoću čuda, ognjenog stuba, pronađe to mesto.

Car Mirijan podigne na tom mestu crkvu posvećenu Sv. apostolima, a car Abas (1619-1633) uzme tu rizu 1625. godine i pošalje u Moskvu knezu Mihailu Feodoroviču (1613-1645) i patrijarhu Filaretu (1619-1633). To je ta priča za ovu nedelju. Ako budete u prilici, posetite ovih dana Hram Svetog Trifuna u Malom Mokrom Lugu i saznajte još detalja o Hritovom hitonu.

Do nove priče, Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...